Odvoláním Liche se do DPP vrací staré praktiky, říká Svoboda

Praha – Odstavením Vladimíra Liche z vedení Dopravního podniku se znovu otevřela cesta pro podezřelé jednání a odvod veřejných peněz. V Interview ČT24 komentoval poslední vývoj kolem největší pražské firmy primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Podle jeho slov tak končí pozitivní kroky, kterými se bývalý ředitel Lich snažil zastavit odvod financí z firmy. „Tady byla nastolena cesta, jak něco zásadním způsobem měnit. Ale to, co se odehrálo na dozorčí radě, vrací všechno zpátky,“ zmínil primátor.Tři členové dozorčí rady za ODS mezitím oznámili své odstoupení.

V souvislosti s událostmi kolem odvolaného ředitele Liche odstoupili z dozorčí rady místostarosta Prahy 9 Tomáš Portlík, tarosta Radotína Karel Hanzlík a šéfka magistrátního odboru rozpočtu Zdena Javornická. Portlík, který pro Lichovo odvolání minulý týden také hlasoval, nechtěl důvody své rezignace komentovat. Podle informací ČTK někteří členové dozorčí rady změnili názor a odvolání ředitele nyní považují za špatný krok. Za ODS v dozorčí radě i nadále zůstává pražský zastupitel Pavel Hurda a poslanec David Vodrážka, který Lichovo odvolání navrhl.

Právě dozorčí rada v polovině srpna odvolala Liche ze svého čela, ke stejnému rozhodnutí posléze přistoupilo i představenstvo podniku. Oficiálními důvody byla jeho podle zástupců Lichova nekompetentnost, špatná komunikace s představenstvem a špatné kroky při pojištění firmy na další krok. Primátor však s poskytnutým vysvětlením nesouhlasí. „Ty důvody jsou,… já nevím, jaké slovo volit, ale o jejich pravdivosti by se dalo s úspěchem pochybovat, což je jiný výraz pro lež,“ komentoval Svoboda.

Podle Svobody Lich plnil všechny hlavní body, které jakožto krizový manažer při nástupu do funkce dostal. Jedním z požadavků byly úspory v ideální míře dvou miliard korun, ale také důslednější kontrola poměrů v dopravním podniku. Výsledkem bylo podání trestního oznámení na několik osob z bývalého vedení. Podle Svobody jde o první reálný výsledek, nikoliv pouze „mluvení o podezření“.

Bohuslav Svoboda:

„Nerozumím tomu, že odpovědný politik nebo ekonom může v podniku, do kterého Praha dává každý rok 11 až 12 miliard dotace, v průběhu jednoho odpoledne odvolat ředitele, aniž by to projednal s hlavním akcionářem, aniž by se to sdělilo primátorovi, aniž by o tom věděl první náměstek.“

Část vedení podniku, která Liche odvolala, primátor obvinil z toho, že jednala za jeho zády, a nevyloučil v této souvislosti její obměnu. Mluví zejména o předsedovi představenstva Davidu Vodrážkovi, který měl hlasování navrhnout. „Já jsem přesvědčen, že je nutné, aby u dozorčí rady a představenstva došlo k zásadní obměně zastupitelů za ODS a do této obměny zařazuji úvahu o tom, že by měl být odvolán pan Vodrážka,“ zmínil Svoboda.

Kolem dalšího směřování podniku by mohlo být jasněji už v úterý, kdy se pražská ODS schází k jednání. TOP 09 už zasedá dnes, aktuální spory ale zatím nekomentuje. „Myslím, že TOP 09 k tomu musí přistoupit tak jako náš koaliční partner se stejným programovým prohlášením, mimo jiné boji s nekalými praktikami. Myslím, že jediný správný postup bude zaujmout stanovisko k panu Nouzovi a říci, jak se bude jeho pozice na postu, na kterém je, vyvíjet dál,“ zmínil na dálku primátor. Personální problémy jsou ale podle něho prvotně záležitostí mateřské strany.

I zástupci ODS ale tvrdí, že výsledek jednání bude klíčový nejen pro dopravní podnik, ale také pražské centrály občanských demokratů. „Faktem je, že ta situace je velice vyhrocená. Ten boj, který teď probíhá je evidentně mezi primátorem a jeho blízkými, o jejichž podporu se celý rok opíral,“ zmínil zastupitel Boris Šťastný. Svoboda si ale případný rozkol pražské ODS nepřipouští. „V rámci mojí strany vím, že většinově ty názory, které říkám já, jsou názory ODS. Samozřejmě v každé skupině mohou být excesy, ale to o té straně nic neříká. Jsem přesvědčen o tom, že ODS se vrátila ke svým kořenům demokratické pravicové strany.“ 

Svoboda také kritizoval zastavení forenzního auditu v dopravním podniku, místo něhož má být vypsán audit na všechny zakázky od roku 2007. „Těch zakázek jsou desítky tisíc, ten audit by stál by desítky milionů a trval by dva nebo tři roky - a celou tu dobu by všechno, co je nastaveno špatně, mohlo pokračovat dál. To je věc, se kterou já nemohu souhlasit.“ uvedl.