Další porážka primátora. Za Liche se nepostavila ani ODS

Praha - Pražští zastupitelé za ODS se nepostavili za odvolaného šéfa dopravního podniku Vladimíra Liche, kterého podporuje primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Primátor tak utrpěl výraznou porážku, když pro své záměry ohledně strategického podniku hlavního města nedokázal přesvědčit ani zastupitele ze své vlastní strany. Ti chtějí stejně jako klub TOP 09 výběrové řízení na nového ředitele, který by měl Liche nahradit. „Přehlasovali nás. Na druhé straně bylo nějakých 11 hlasů,“ komentoval situaci Svoboda. Na jednání bylo přitom 18 členů zastupitelského klubu.

ODS se podle předsedy klubu zastupitelů ODS Ondřeje Pechy nezříká zodpovědnosti za dění v podniku. Primátor přitom dnes dopoledne uvedl, že zodpovědnost svým postojem, že má být nové výběrové řízení, převzala TOP 09.

Nosek do dozorčí rady?

V dozorčí radě, ze které rezignovali tři členové za ODS, by podle zastupitelů měl usednout radní pro dopravu Josef Nosek (ODS), se kterým má primátor už několik měsíců neshody. „Klub zastupitelů mě navrhl do dozorčí rady dopravního podniku, abych mohl lépe kontrolovat jeho chod,“ potvrdil v Událostech Nosek. Další členové budou vybráni později. Valná hromada se uskuteční nejdříve v úterý.

„S nominací pana Noska do dozorčí rady rozhodně nesouhlasím. U ostatních bodů jsem se zdržel, tady jsem ale hlasoval proti,“ řekl primátor Svoboda.

Svoboda s odvoláním Liche, které navrhl jeho stranický kolega a člen dozorčí rady dopravního podniku David Vodrážka, nesouhlasil. Dnes dopoledne naznačil, že by chtěl, aby se klub usnesl na tom, že TOP 09 svým postojem přebrala za dění v podniku veškerou zodpovědnost. Ukázalo se ale, že k tomu nemá u zastupitelů dostatečnou podporu.

TOP 09 rozhodnutí klubu vítá. „Jsem rád, že náš koaliční partner utlumil své vnitrostranické problémy. TOP 09 podpoří všechny kroky, které povedou k odhalení korupčního jednání v dopravním podniku,“ uvedl náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09).

Schůzky, která se konala v kanceláři pražského primátora, se kromě zastupitelů účastnili i další členové pražské ODS, například místopředseda pražské organizace Zdeněk Zajíček a ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Situace kolem dopravního podniku eskalovala minulý týden, kdy byl Lich odvolán hlasy ODS i TOP 09. Dozorčí rada mu vyčítala mimo jiné pochybení týkající se vypisování veřejných zakázek či špatnou komunikaci s dozorčí radou. Lich se proti výtkám ohradil. Krátce před rozhodnutím rady Lich inicioval podání trestního oznámení na několik lidí kvůli nevýhodným smlouvám dopravního podniku. V pondělí z rady rezignovali tři členové za ODS.