Bouřky zastavily vlaky a kostel připravily o špičku věže

Praha - Českem se prohnala vlna bouřek. Už odpoledne živel zastavil vlaky mezi Prahou a Hradcem Králové. Bouřky pak postupovaly dále na východ. Nejsilněji zasáhly jižní Moravu a Přerovsko. Větve tam strhly dráty elektrického vedení, několik obcí je bez proudu. Bouřky doprovázelo krupobití a silný vítr.

Na jihu Moravy rovněž padaly teplotní rekordy. Ve Slupi na Znojemsku bouře shodila špičku kostelní věže a způsobila další škody v řádu milionů korun. „Vypadalo to, jako by obcí prošlo malé tornádo,“ uvedl velitel místních dobrovolných hasičů Antonín Hrbáček. Nikdo nebyl zraněn. Teplotní rekordy padly na sedmi místech. Nejtepleji bylo v Dyjákovicích na Znojemsku, kde naměřili 34,4 stupně Celsia. 

Krupobití zastavilo dnes odpoledne na více než hodinu provoz na trati mezi Prahou a Hradcem Králové. Bouřka totiž poškodila zabezpečovací zařízení ve stanicích Velký Osek na Kolínsku a Převýšov na Královéhradecku.

Už ráno nejezdily kvůli silné bouřce vlaky mezi Děčínem a Drážďanami, některé nabraly i několikahodinová zpoždění. Podle informací Českých drah vypadlo na německé části trati napájení zabezpečovacího zařízení a poškodilo se trakční vedení. 

Na Frýdecko-Místecku hořela stodola, majitel zachránil koně

Na předměstí Frýdku-Místku začala před půlnocí hořet stodola u rodinného domu. Majiteli se podařilo zachránit třicet koní, kteří byli v její bezprostřední blízkosti. Na rodinný dům stojící v těsném sousedství se naštěstí oheň nerozšířil. K požáru přijelo osm vozů z pěti hasičských jednotek. Pod kontrolu ho dostali po jedné hodině.

Až do ranních hodin hasiči stodolu větrali a likvidovali konstrukce. Majiteli statku pomáhali vyvážet neshořelou slámu přátelé a sousedé. Škoda je odhadována na 700 tisíc korun. Příčina požáru je v šetření.

Přesný postup srážek přes naše území sledujte na aktuálních radarových snímcích ČHMÚ.