Zahraniční experti: Česko je pod vlivem tabákové lobby

Praha - Česká republika je podle zahraničních expertů pod vlivem tabákové lobby. Ředitelka programu pro kontrolu spotřeby tabáku z americké Atlanty Hana Rossová upozornila, že daně z cigaret, jejichž růst je jedním z nejúčinnějších nástrojů k poklesu kuřáctví, má Česko na nejnižší úrovni, kterou EU umožňuje. Výrobcům se daří bránit i přijetí zákonů, které ochranu lidí před následky kouření zvýší. Experti se proto domnívají, že by ČR měla v boji proti kouření přitvrdit.

Část daňových příjmů z tabákových výrobků by podle odborníků mělo Česko dát na prevenci kouření a alespoň na částečné pokrytí nákladů na léčbu nemocí souvisejících s kouřením. Doporučují také zvýšit podporu protikuřácké výchovy mladých, omezit reklamu na tabákové výrobky a nahrazovat ji co nejširší nabídkou programů pro odvykání kouření mezi kuřáky.

„Ani nejreakčnější politik dnes nemůže pochybovat o tom, že kdyby byly cigarety vynalezeny teď, nebylo by nikde povoleno je prodávat,“ uvedl profesor Robert West z centra pro výzkum zdraví Londýnské univerzity. Podle něj se v tradičně kuřácké Británii podařilo snížit počty kuřáků pod 20 procent komplexním přístupem - zahrnuje vysoké zdanění, kontrolu nelegálního prodeje, mediální kampaně, nekuřácké veřejné prostory a omezení reklamy na tabákové výrobky.

Hana Rossová: „Podrobná analýza univerzity v britském Bathu potvrdila, že dvě z největších světových tabákových společností aktivně podkopávaly a stále podkopávají kontrolu tabáku v ČR.“

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Zásadní je podle profesora také pomoci kuřákům, aby přestali kouřit. Bez odborné pomoci jen pět ze sta kuřáků, kteří se rozhodli nekouřit, po roce skutečně přestanou. S odbornou pomocí a podpůrnými léky, které dodávají tělu nikotin, stoupá úspěšnost desetinásobně. Programy pro odvykání kouření, které vypracovali čeští odborníci, jsou přitom podle Westa nejlepší na světě. V Británii ale mají lidé odvykací léčbu zadarmo, britská vláda podle Westa uznala, že se jí to vyplatí. V ČR si lidé tuto léčbu musejí platit.

V Česku kouří 30 procent lidí nad 15 let

Aktuálně se v Česku vede boj o zákaz kouření v restauracích, v řadě zemí je přitom už běžný. Zastánci „svobody“ kuřáků a podnikatelé v pohostinství ho ale odmítají. V Česku kouří 30 procent lidí nad 15 let, mezi mladými od 15 do 18 let až 40 procent. Tabák způsobuje ročně 18 000 předčasných úmrtí, tedy asi 50 denně.