Lidé u vody hazardují, utonutí přibývá

Praha – Za letošní léto už na přírodních koupalištích utonulo přes dvacet lidí. Prozatímní bilance prázdnin 2012 je tak o sto procent horší než před rokem. Plavci nejvíc hazardují v rybnících nebo zatopených lomech, často také proto, že se předtím posilnili alkoholem.

Nejčastějším hazardem českých rybníků jsou skoky do neznámé vody, ať už ze skály, nebo třeba z rybářských mol. „Neuvědomují si, že jde o rybářská mola a bezhlavě se vrhnou do vody,“ popisuje velitel Vodní záchranné služby Michal Procházka riskantní skok, který ale může skončit i velice vážným zraněním.

Zejména mladiství si i přes velké riziko ale vybírají stále nebezpečnější terén, v oblibě mají mosty nebo těžce dostupné skály, svými skoky se pak chlubí třeba na YouTube.

S alkoholem turistů bojují záchranáři denně i na Slapech. Tento týden tady opilec s více než dvěma promile přejel člunem mladou plavkyni a roztrhl jí nohu. O kus dál zase starší muž chtěl přeplavat od mola ke skále, ale přecenil svoje síly, naštěstí se ho podařilo zachránit.

Hazard na českých rybnících (zdroj: ČT24)