Exekutor v exekuci a 80 milionů neznámo kde

Praha – Kriminalisté nechali zablokovat rozsáhlý majetek exekutora Jozefa Višvadera a finanční úřad zase vydal k prodeji jeho nemovitosti, a to nejspíš proto, že vymáhá dlužné daně. Policie Višvadera viní ze zpronevěry více než 80 milionů korun, které na jeho účet složila jako jistotu stavební společnost Geosan Group. Snažila se tak předejít zablokování účtů v důsledku sporu, jejž vede se svým subdodavatelem kvůli sanaci ostravských lagun. Peníze ale zmizely a policie zřejmě neví kam.

O Jozefu Višvaderovi se začalo mluvit letos v březnu, kdy přestal chodit do práce a exekutorský úřad začal odhalovat nesrovnalosti, které ho dovedly až k tomu, že přes 80 milionů opravdu zmizelo. Peníze byly odeslané na neznámé účty už velmi krátce poté, co je Geosan Group uložila na Višvaderův účet.

„44letý muž je obviněn hned ze dvou trestných činů. A to ze zpronevěry a zneužití pravomoci úřední osoby,“ uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Kde jsou zmizelé desítky milionů, kriminalisté nechtějí říct. Podle rozhodnutí státního zastupitelství je jasné, že se nenašly, a proto nechala policie zajistit veškerý exekutorův majetek. A ten je poměrně rozsáhlý.

Pokryjí obstavené nemovitosti škodu? Zatím se neví

Policie Višvaderovi zablokovala například vilu v pražských Lipencích. Další, mnohem větší dům, který policie exekutorovi obstavila, má zastavěnou plochu skoro 400 metrů čtverečních. Výčet Višvaderových pozemků, polí nebo sadů je mnohem delší a nachází se po celé České republice. V katastru nemovitostí se u všech tento týden objevil další zápis - tentokrát exekuční příkaz. „Pokud je u nemovitosti uvedeno zástavní právo pro finanční úřad, znamená to, že ta daná nemovitost je zajištěná pro úhradu daňového nedoplatku,“ upozornila mluvčí Generálního finančního ředitelství Jaroslava Musilová.

Jedna z Višvaderových obstavených nemovitostí
Zdroj: ČT24

Višvader byl už v minulosti odsouzen za podvod k podmíněnému trestu. Ve zkušební době se ale neosvědčil, proto soudy nedávno rozhodly o tom, že má nastoupit do vězení. Místo toho se exekutor pokusil utéct na Ukrajinu. Cestou ho ovšem zadržela rumunská policie, která ho následně vydala do Česka. Nyní je Višvader ve vězení.

I přes pravomocné odsouzení zůstal Višvader ve funkci exekutora

Ačkoli exekutorská komora kvůli pravomocnému odsouzení Višvadera v minulosti navrhla jeho odvolání z funkce, tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec v červenci 2006 návrhu nevyhověl a ve funkci ho ponechal. Nové řízení o odvolání exekutora z funkce zahájilo ministerstvo až poté, co bylo rozhodnuto o tom, že má Višvader nastoupit do vězení.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)