Policie obstavila Rathovi 5 milionů, měl je na advokátově účtu

Praha – Jednomu z obhájců poslance Davida Ratha Adamu Černému byla zablokována část peněz na účtu. Advokát informaci pro ČT24 potvrdil s tím, že šlo o prostředky v advokátní úschově a Rath je sem uložil už v červenci při přípravě na případnou kauci. Policie obstavila peníze podle Černého v pondělí, podle informací ČT jde o částku 5 milionů korun. Tento postup prý zdůvodnila tím, že se zadržovaná částka týká dalšího možného obvinění Ratha, kvůli němuž se v pondělí sejdou poslanci a rozhodnou, zda Ratha znovu zbaví imunity. Informaci o tom, advokátu Černému byla zablokována část peněz na účtu, přinesl deník deník Právo.

„Částka, která byla už v červenci dána do advokátní úschovy za účelem případné kauce. Následně měla částka po zajištění nemovitostí (v Hostivici) sloužit k tomu, aby došlo k uvolnění jedné z nich náhradní hodnotou. Peníze byly zajištěny na advokátním úschovném účtu, kde byly transparentně složeny, jedná se o peníze, které byly předtím na účtu doktora Davida Ratha a jedná se o prostředky manželů Rathových,“ popsal advokát podrobnosti pro ČT24.

Uvedl, že zabavením nemovitostí zajistila policie částku v hodnotě 15 milionů, ovšem tvrzená škoda v nových obviněních představuje 9 milionů korun. „Policie evidentně zajistila majetek ve vyšší hodnotě, než kolik dělá tvrzený prospěch,“ prohlásil Černý a označil to za policejní zvůli. „Finanční prostředky, nemovitosti nebo podíly lze zajistit jako náhradu až do výše stíhaného, v případě odsouzení odsouzeného, majetkového prospěchu,“ konstatoval dozorující státní zástupce Petr Jirát pro ČT. Dá se tedy očekávat, že škoda se v případu pohybuje mnohem výše.

Soud minulý týden určil Rathovi možnost propuštění z vazby za kauci ve výši 14 milionů korun, poslanec proti rozhodnutí podal stížnost. Ohradil se také státní zástupce, který odmítá propuštění politika na kauci kvůli obavě, že by mohl utéct a že by mohl pokračovat v trestné činnosti. Věcí se bude zabývat Krajský soud v Praze.

Soudce zdůvodnil výši kauce rozsahem škody, která je nyní údajně padesátimilionová. Zohlednil také to, že Rath se měl dopouštět trestné činnosti v pozici vrcholného politického představitele. Zároveň prý předpokládal, že poslanci zůstaly nějaké finanční prostředky vydělané v jeho funkcích a zaměstnáních. Kdyby policisté Rathovi nezajistili majetek, vyměřil by kauci ještě vyšší.