Vozíčkáři ukázali, že jejich problémy s MHD přetrvávají

Praha – Jak se žije v Praze na invalidním vozíku, ukázali lidé, kteří jsou na jeho pomoc odkázáni, významným osobnostem českého byznysu. Ty se s pomocí asistentů vydali z domova do práce na invalidním vozíku. Sdružení Asistence tak chce poukázat na problémy, které ve městě stále komplikují život – zejména v MHD. Dopravní podnik již slíbil další zlepšení, chce postavit nové výtahy v metru.

Výtahy spojující nástupiště podzemní dráhy s ulicemi postaví pražský dopravní podnik ve stanicích Flora, Želivského, Můstek, Anděl a I. P. Pavlova. Na Floře by mohl být výtah hotov ještě letos, i zbylé stavby by ale měly brzy přijít na řadu. „Všechny stanice mají hotovou dokumentaci pro územní rozhodnutí, u Můstku je hotová i dokumentace pro stavební povolení,“ uvedl David Krása ze společnosti Metroprojekt.

Na Můstku má vzniknout soustava dvou výtahů, která obslouží stanice obou linek, které se zde kříží. Výstup bude umístěn přímo na chodníku v dolní části Václavského náměstí. Na I. P. Pavlova se lidé dostanou výtahem do přízemí jednoho z domů v Legerově ulici, na Andělu má výtah ústit u nároží ulic Nádražní a Bozděchova.

Reportáž Terezy Schejbalové (zdroj: ČT24)

V metru je zatím bezbariérově přístupno 34 z celkových 57 stanic. V povrchové MHD je to však horší. „Limituje nás počet nízkopodlažních tramvají, který dosahuje asi dvaceti procent, a počet nízkopodlažních autobusů, který je asi padesát procent,“ přiblížil Erik Čipera ze sdružení Asistence. Navíc na některých nástupních ostrůvcích nejsou nájezdy, a tak je lidé na vozíku nemohou využívat.

Lidé, kteří se po boku handicapovaných zúčastnili projektu Jedeme v tom s vámi, zjistili, že jejich cesta do práce se může protáhnout i na šestinásobek. Například podnikatel Leoš Novotný, který na vozíku absolvoval cestu z Žižkova do Radlic – obvykle asi dvacetiminutovou – putoval městem celé dvě hodiny. Vozíčkáři přitom poukazují, že je nutné dávat si ještě další rezervu. „Půl až tři čtvrtě hodiny je adekvátní k tomu, aby člověk přišel včas tam, kde má být,“ poukázal Jakub Neubert, který cestoval společně s Novotným.