Smetana musí zpátky do vězení, dobrovolně tam ale nepůjde

Brno - Roman Smetana si odpyká zbytek trestu za pokreslení předvolebních plakátů v Olomouci. Odsedět si bude muset za mřížemi zbývajících 67 dní. Nejvyšší soud zamítl stížnost exministra sravedlnosti Jiřího Pospíšila pro porušení zákona, a potvrdil tak platnost kontroverzního verdiktu. Smetana například kreslil politikům tykadla. Podle Nejvyššího soudu překročil hranici politického projevu a dopustil se útoku na majetek. O nástupu Smetany k vykonání zbytku trestu rozhodne Okresní soud v Olomouci. Smetana už ale vzkázal, že dobrovolně do vězení nenastoupí.

„Spíše jsem očekával, že se soud pokusí mému znovuuvěznění vyhnout, pokusí se uklidnit situaci a kauzu definitivně shodí ze stolu. Nestalo se. Jedno je zcela jisté, do vězení dobrovolně nenastoupím a to ze stále stejných důvodů, které jsem opakovaně uváděl již dříve. Zvažuji také možnost akce Praha II.,“ uvedl Smetana.

Senát Nejvyššího soudu při rozhodování o stížnosti pro porušení zákona prostudoval současnou judikaturu Evropského soudu pro lidská práva a dalších evropských soudů. Podle jejich rozsudků politické subjekty či osobnosti musejí snést vyšší dávku kritiky než ostatní občané, což je zároveň také ustálený názor českého Ústavního soudu.

Mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig: „Rozhodnutí Nejvyššího soudu neznamená prolomení práva na svobodu slova, ale znamená to, že tato svoboda nesmí přejít do ničení a poškozování cizího majetku a tady došlo k útoku na majetek se škodou výrazně přesahující hranici trestného činu.“

Někdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), který stížnost ve Smetanově případu podal, rozhodnutí soudu respektuje, byť má na věc jiný právní názor. „Soud dal důraz více na právo vlastníka než na právo na svobodné vyjádření politického názoru,“ řekl Pospíši. Dodal ale, že případ vždy chápal jako sporný. Je podle něj v pořádku, že Nejvyšší soud svými verdikty stanoví právní mantinely.

Langerová rozhodnutí Nejvyššího soudu přivítala

Nejvíc pokreslených polepů patřilo občanským demokratům, kteří se u soudu domáhali toho, aby řidič uhradil škodu 15 667 Kč. Okresní soud v Olomouci Smetanovi uložil, aby škodu zaplatil, což také udělal. Měl ale navíc odpracovat 100 hodin obecně prospěšných prací, což odmítl. Soudkyně Markéta Langerová, manželka politika ODS Ivana Langera, mu proto trest změnila na 100 dní vězení. Smetana u okresního soudu uvedl, že Langerovou nepovažuje za podjatou. Od té doby podle Nejvyššího soudu ztratily opodstatnění jakékoliv spekulace o nestrannosti Langerové. Sama soudkyně dnes rozhodnutí soudu přivítala. „Po profesní stránce jsem ráda, že stížnost byla zamítnuta,“ řekla Langerová.

Plakát Romana Smetany
Zdroj: ČT24

Do věznice měl třicetiletý Smetana nastoupit na konci března. Policii se nakonec vydal sám až po měsíci při odborářské demonstraci v Praze. Kvůli vyhýbání se vězení mu hrozí další trest, státní zástupce na něj už podal obžalobu. Dosud se neprojednávala, okresní soud čekal na stanovisko Nejvyššího soudu. „Pokud to dopadlo takhle, předpokládám, že ve věci soud nařídí hlavní líčení. Kromě toho, že si bude muset odpykat zbytek trestu, bude stíhaný i za to, že nenastoupil do vězení,“ řekl státní zástupce Jaroslav Kouřil.

Brány olomoucké věznice měl Smetana původně opustit 30. července. Tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ale v květnu podal stížnost pro porušení zákona a Nejvyšší soud Smetanovi trest přerušil. Na svobodu se tak Smetana dostal již 24. května. Z uloženého trestu si tak zatím odpykal něco přes jednu třetinu.