Šéf dopravní policie: Tuzemské silnice jsou zanedbané

Praha – Prázdninové období na silnicích stálo dosud život 138 lidí, což je o dva méně než loni. Letní měsíce by se tak mohly zařadit k nejméně tragickým, loňský počet obětí totiž znamenal nejnižší číslo od roku 1990. Podle šéfa dopravní policie Leoše Tržila za menším počtem mrtvých stojí jednak lepší vozový park Čechů a do určité míry také prevence. Na druhou stranu situaci na silnicích podle něj zhoršují špatný stav vozovek a často nesmyslné dopravní značení.

Letošní předběžné počty se pravděpodobně ještě o něco zvýší, zatím nezahrnují ty, kteří následkům zranění podlehli později v nemocnici.

V srpnu podle dosavadních informací zemřelo při kolizích 72 lidí, o pět méně než v minulém roce. Nejvýrazněji se na počtu obětí projevila neděle 19. srpna, kdy si nehody vyžádaly deset lidských životů. Byl to nejtragičtější den na silnicích za celé prázdniny.

Mezi oběti se zařadili nejen řidiči automobilů, ale také motocyklisté, chodci a cyklisté. Následovala třetí červencová sobota, kdy zemřelo osm lidí. Celkový počet usmrcených v červenci byl pak 66, loni 63.

Tržil: Naše silniční síť odpovídá poválečnému Rakousku

Tržil je přesvědčen, že za řadou dopravních nehod stojí stav tuzemských vozovek. „Naše silniční síť se rovná Rakousku v 50. letech,“ tvrdí šéf dopravních policistů, podle kterého jsou české silnice velmi zanedbané. „Ať už se jedná o kvalitu povrchu komunikací nebo o kvalitu dopravního značení,“ zdůraznil v pořadu Hyde Park ČT24.

Mimořádná kontrola dopravního značení odhalila na 10 tisíc závad. Například snížení rychlosti se ukázalo jako bezdůvodné na 430 místech. Až do roku 2000 rozhodovali o umístění dopravních značek policisté. Posléze tato pravomoc přešla na civilní úřady.

Policie podle Tržila o chybném značení pravidelně informuje správce komunikací, ne vždy ale dojde k nápravě. Situaci by měla změnit chystaná novela příslušného zákona. „Chceme vrátit kompetenci v tom, aby stanovisko policie bylo závazné. To znamená v případě umístění dopravní značky byl nutný souhlas dopravního inženýra,“ uvedl Leoš Tržil.

Celkově si prázdniny připsaly téměř 12 900 nehod. S dalšími kolizemi ale policisté počítají i o tomto víkendu, po kterém začíná dětem škola. Policie připravuje řadu regionálních dopravně bezpečnostních akcí, hlídat bude především plynulost provozu. Kontrolovat bude také rychlost a to, zda lidé neřídí pod vlivem alkoholu. Opilost totiž mohla o prázdninách za více než 800 nehod.