V rukou detektivů skončilo 17 padělatelů dokladů

Praha - Kriminalisté začali stíhat 17 lidí, které podezírají z padělání dokladů. Mezinárodní skupina měla jádro v Česku, falešné občanské, cestovní a řidičské průkazy ale distribuovala i do dalších evropských zemí. Podle mluvčího Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavla Hantáka jsou mezi zadrženými hlavně výkonné špičky padělatelů, kteří prý v posledních letech prakticky ovládli černý trh v Česku a padělky zásobovali třetinu Evropy.

Skupina měla podle Hantáka dvě řídící centra - v Praze a Brně. Vedla ji pětice mužů z Albánie a Bulharska, kteří však dlouhodobě žili v Česku. Pražští padělatelé pak dokázali vyrobit nejen české doklady, ale také průkazy slovenské, bulharské, belgické, holandské, finské, dánské či zemí bývalého Sovětského svazu. Kompletní sadu dodávali podle mluvčího za 1 500 až 1 800 eur (zhruba 37 – 45,5 tisíce korun) a šlo o velmi kvalitní padělky, které se při běžné kontrole nedají odhalit.   

„Zájem o takové doklady byl jak ze strany běženců, kterým následně otevíraly cestu do nejrůznějších destinací schengenského prostoru, ale také osob, které se falešnou identitou a vycestováním z domovské země snažily vyhnout trestnímu stíhání či tímto způsobem krýt následně páchanou trestnou činnost,“ uvedl Hanták. Celý obchod byl podle něj založen na absolutní důvěře mezi padělateli, distributory a objednavateli.   

V rukou českých policistů skončili kromě Bulharů a Albánců také jedna Češka, jeden Egypťan a několik Ukrajinců. V případě odsouzení jim hrozí až desetileté tresty vězení, 15 z nich je nyní ve vazbě. Policisté odhalili v souvislosti s tímto případem také čtyři padělatelské dílny, tři v soukromých bytech v Praze a jednu v Maďarsku.

Policisté se o kauzu začali zajímat před rokem a půl. V podsvětí se totiž začaly objevovat nezvykle kvalitní padělky dokladů. Některé byly nalezeny u i zatčených představitelů ruskojazyčné mafie ukrývajících se v Česku. Šlo například o šéfa ukrajinské brigády zatčeného u Karlových Varů. Podle policie je obchod s padělky dokladů jednou z nejnebezpečnějších forem moderního zločinu. Poskytuje totiž často zázemí pro mezinárodní terorismus. Jako příklad uvádí útok v bulharském Burgasu, který atentátníci spáchali pod jinou identitou.  

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)