Lessy podal proti obvinění stížnost, odůvodní ji do týdne

Praha - Bývalý policejní prezident Petr Lessy, který ve funkci i u policie skončil poté, co jej Generální inspekce bezpečnostních sborů ve středu obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy, podal proti zahájení stíhání stížnost.

Lessyho advokát Tomáš Sokol uvedl, že Lessy ani on zatím nemají přístup ke spisu, což vyšetřovatelé vysvětlují taktickými důvody. „Požádal jsem státního zástupce o přezkum tohoto rozhodnutí,“ podotkl advokát. Kromě toho chce Lessy podat proti ministrově rozhodnutí o propuštění takzvaný rozklad.

Lessy skončil ve funkci ve středu po devatenácti měsících. Kubice ho propustil ze služebního poměru téměř okamžitě. Stíhán je kvůli tomu, že v deníku Právo mluvil o šéfovi zlínské krajské policejní správy Bedřichu Koutném a jeho náměstkovi Jaroslavu Vaňkovi v souvislosti s kauzou takzvaného Toflova gangu. Uvedl, že jeden z obviněných údajných členů brněnského policejního gangu Rudolf Setvák zametal v minulosti jako pracovník inspekce oznámení na tehdejšího náměstka ředitele brněnské policie Vaňka. Lessymu hrozí až tříleté vězení.

Peake se sešla s Červíčkem, schůzku koalice nechce

Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) se sešla s novým policejním prezidentem Martinem Červíčkem. Po schůzce řekla, že výměnu v čele policie považuje za hotovou věc. Vadilo jí prý, že o ní nebyla dostatečně informována, zvláštní koaliční schůzku k situaci v policii ale nežádá. S Červíčkem prý probrala spolupráci v plnění protikorupční strategie vlády a ujistila se, že boj s korupcí zůstává prioritou policie.

„Obsazení pozice policejního prezidenta beru za hotovou věc. Co se mi nelíbilo, je to, že jsme i v takto důležitých věcech vždy stavěni před hotovou věc, aniž bychom byli jako zástupci koalice informováni,“ řekla Peake.

Peake kvůli rychlé výměně policejního prezidenta po obvinění Petra Lessyho Generální inspekcí bezpečnostních sborů hovořila o nutnosti svolání koaliční schůzky. Stěžovala si na to, že v takto zásadní věci nejsou lídři koalice informováni. Nečas dnes zopakoval, že žádost o koaliční schůzku kvůli policii nedostal.