Rampula a Grygárek na zastupitelství skončili, míří do advokacie

Praha - Zřejmě poslední tečka za takzvanou válkou státních zástupců. Žalobci Vlastimil Rampula a Libor Grygárek dnes skončili na Vrchním státním zastupitelství v Praze, a to na základě vlastní rezignace. A končí taky jako státní zástupci. Stanou se z nich soukromí advokáti.

Od Rampulova příchodu v roce 2007 si tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil sliboval razantnější boj s korupcí a hospodářskou kriminalitou. O pět let později ten samý ministr o jeho odchod skoro rok zápasil. Mimo jiné právě s odkazem, že s korupcí a hospodářskou kriminalitou bojuje málo.

Vlastimil Rampula vedl Vrchní státní zastupitelství v Praze zhruba pět let. K jeho pádu s cejchem zametače kauz podle kritiků i návrhů na odvolání přispěly hlavně sporné kroky ve vyšetřování kauz Gripen, Mostecká uhelná nebo IPB. „Nechť někdo doloží, že jsem v jedné konkrétní věci postupoval způsobem odporujícím zákonu, tak se k tomu postavím. Co bylo řečeno, je pouhá lež a mediální zkratky, které se nezakládají na pravdě a někomu se velmi hodily,“ hájí se Rampula.

Do přímého střetu s Nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, který Rampulovo odvolání opakovaně navrhoval, se pak dostal i kvůli zveřejnění videa, kde do kanceláře Rampulova náměstka Grygárka vstupují neupřesnění příslušníci bezpečnostních složek. „Povýšil své osobní zájmy, zájem na tom, aby setrval ve funkci vrchního státního zástupce, nad zájmy spravedlnosti, nad principy trestního řízení,“ uvedl v únoru Zeman.

Snahám o odvolání čelil právě i Rampulův náměstek Grygárek - kvůli kontaktům s lobbistou a vlivným podnikatelem Romanem Janouškem. Rampula i Grygárek rezignovali na konci června, krátce potom, co tehdejší ministr Pospíšil u Nejvyššího správního soudu uspěl se snahou Rampulu odvolat. Oba míří do advokacie. „Mé předchozí působení mě předurčuje ke specializaci na trestní právo, ale nebude to jediný obor práva, kterému se budu věnovat,“ uvedl Rampula.

Vlastimila Rampulu ve vedení pražských žalobců vystřídala ústecká státní zástupkyně Lenka Bradáčová. I od jejího příchodu si její příznivci slibují hlavně razantnější boj nejen s korupcí.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)