Jídlo ve vlacích ČD bude dále servírovat JLV

Praha – České dráhy vybraly v tendru na provozovatele svých restauračních vozů společnost JLV, která ve vozech ČD podniká již dnes. Zakázka má hodnotu téměř 260 milionů korun. Oproti stávající nabídce na vnitrostátních spojích by se nemělo mnoho změnit, ceny hotových jídel v restauračních vozech se nadále budou pohybovat kolem sta korun. Do soutěže, kterou ČD vyhlásily letos v únoru, se přihlásily dvě firmy.

Podle nové smlouvy s Českými drahami bude firma JLV provozovat restaurační vozy, bistrovozy a také minibary příští čtyři roky. Na českém území by neměly ceny převyšovat 49 korun za polévku a 129 korun za hlavní jídlo. „Pro nás bylo důležité, aby součástí zadání bylo zvýšení kvality servisu a aby ceny byly pro zákazníky příznivější,“ řekl mluvčí ČD Radek Joklík. Zda JLV neúčtuje vyšší ceny – jako se stalo nedávno, kdy deník MF Dnes restaurační vozy testoval – budou dráhy kontrolovat. „Plnění nastavených standardů budeme průběžně kontrolovat prostřednictvím pravidelných kontrol svých zaměstnanců a nejméně čtyřikrát ročně provedeme i neohlášenou kontrolu formou tzv. mystery shoppingu. Pokud zjistíme nedostatky, nová smlouva nám umožňuje dodavatele penalizovat,“ řekl Vladimír Peléšek, ředitel odboru produktů a obchodu ČD.

JLV – dříve Jídelní a lůžkové vozy – jsou tradičním provozovatelem restauračních vozů drah. V minulých letech byla firma kritizována kvůli vysokým cenám. Letos je snížila, ale pouze na českém území. Při cestě mezistátními vlaky se ceny za jízdy mění, v Německu nebo Rakousku odpovídají tamním restauračním cenám.