Rathův stín. Středočeská ČSSD zahajuje kampaň a trvá na poplatcích

Příbram - Ve stínu korupční aféry bývalého hejtmana Davida Ratha dnes středočeská sociální demokracie zahájila kampaň pro podzimní volby do krajských zastupitelstev. Ačkoli pro ni uplynulé měsíce znamenaly v mnoha ohledech snahu zbavit se dědictví někdejšího „rozhněvaného muže“, v jednom se i nové vedení středočeské ČSSD se svým předchůdcem shoduje; nadále trvá na proplácení regulačních poplatků v krajských zdravotnických zařízeních.

„Je mi jedno, že od toho ostatní kraje ustoupily. My jsme symbolem sociální demokracie, budeme je (úhrady) držet,“ řekl kandidát na středočeského hejtmana za sociální demokracii Josef Řihák, který v čele kandidátky vystřídal vazebně stíhaného Ratha. Do voleb sociální demokraté ze středních Čech vstupují s kampaní za 3,5 milionu korun a věří, že díky přímému kontaktu s voliči zvítězí. Volby vyhrajeme, jsme lepší tým, říká Řihák.

Korupční aféra bývalého hejtmana za ČSSD Ratha je podle Řiháka „selháním jednotlivce, možná jednotlivců“, na kterou nelze aplikovat kolektivní vinu. Podle vlastních slov počítá s tím, že určité preference to straně sebralo, ale důsledné vyšetřování podobných kauz může straně nakonec prospět. „Připadá mi velmi chabé, že kampaň ODS a TOP 09 je založena jen na opakování jména Rath. My volby vyhrajeme, protože máme na co navázat a věřím, že lidé budou volit levici“ uvedl předseda krajského výboru strany Miloš Petera.

Téma zdravotnictví ovšem zůstává jedním z hlavních pilířů, s nímž středočeská sociální demokracie vstupuje do volebního klání – vedle příslibu zachování žákovského jízdného a podpory prevence kriminality tak její představitelé hovoří o zabránění privatizace nemocnic a proplácení zdravotnických poplatků.

Jedná se de facto o stejná hesla, s nimiž do krajských voleb vstupovala ČSSD před čtyřmi lety. Tehdy jako první politická strana použila výrazné celostátní téma při boji o křesla v krajských zastupitelstvech a úspěšně ho nadřadila lokálním otázkám a specifikům. Dominantní tváří kampaně v roce 2008 byl právě David Rath, tehdy stínový ministr zdravotnictví a nejostřejší kritik první fáze zdravotnické reformy, jíž realizoval šéf ministerstva zdravotnictví Tomáš Julínek.

Proplácení poplatků nepřestalo ani po Rathově zatčení

Pod Rathem v čele hejtmanství (neboť téma poplatků sociální demokracii pomohlo k zisku všech třinácti krajů) zůstal Středočeský kraj také jediným, kdo proplácení zdravotnických poplatků udržel po celé čtyři roky. Ostatní hejtmani od něj totiž z rozličných důvodů a převážně kvůli finanční nákladnosti pro krajské rozpočty postupně ustupovali. Ve středních Čechách byl jediný rozdíl ten, že kraj poplatky neproplácel automaticky, ale na pacientovo požádání.

Na vracení peněz za regulační poplatky Středočeský kraj trval i ve chvíli, kdy David Rath post hejtmana kvůli obvinění z převzetí sedmimilionového úplatku opustil. „A možná na základě nějakých zákonů, které vyjdou ve sněmovně, na základě nějakého konsensu, bychom pravděpodobně mohli také tyto poplatky, jejich vyplácení nebo charakter upravit. Ale to bych nechal na budoucím vývoj. V současné době se nic měnit nebude,“ uvedl v době po Rathově zatčení pro Český rozhlas radní Zdeněk Seidl.