Nečas poprvé v Afghánistánu. Jeho program narušil útok

Praha/Kábul – Předseda vlády Petr Nečas (ODS) poprvé za dobu výkonu premiérské funkce navštívil české vojáky na spojenecké misi v Afghánistánu. Jeho dnešní program ovlivnil sobotní útok sebevražedného atentátníka v provincii Vardak, a z bezpečnostních důvodů byla následně zrušena premiérova návštěva u českého operačního styčného a poradního týmu (OMLT), který v provincii působí. Předsedu vlády na dvoudenní cestě provázel náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Premiér Petr Nečas s generálem Petrem Pavlem do Afghánistánu odletěli v pátek večer armádním speciálem. Z bezpečnostních důvodů nebylo možné o cestě informovat dříve než dnes. V rámci své návštěvy českých jednotek se sešli mj. se zástupcem velitele mezinárodní mise ISAF, britským generálem Adrianem Bradshawem, a jednali s ním o bezpečnostní situaci v zemi i potřebách mise před jejím ukončením na konci roku 2014.

Podle generála Pavla má ISAF zájem o případnou českou pomoc při výcviku afghánských policistů. Česká strana bude zvažovat žádost o vznik týmu 30 či 40 policistů či vojáků, kteří by právě s takovou prací mohli pomoci. „Jsme informováni o všech požadavcích velitelství ISAF, stejně tak my informujeme je o našich možnostech,“ zdůraznil náčelník štábu.

„Česká republika tady vystupuje jako velice solidní a spolehlivý partner a máme jasnou představu, co s jednotkami dál. Tedy transformovat je do vojenských poradních týmů,“ řekl po schůzce předseda vlády. „Jsme schopni flexibilně reagovat na požadavky,“ poznamenal Nečas. Česko nedávno na žádost ISAF posílilo technický tým na základně KAIA u Kábulu, od léta pomáhají tři desítky českých techniků s opravami afghánských vrtulníků Mi-17 a Mi-24.

Místo Vardaku jen do Lógaru

Nečas měl dnes navštívit operační styčný a poradní tým ve Vardaku, kvůli bezpečnosti od jeho návštěvy ale upustil. Včera totiž na zdejší předsunuté základně došlo k útoku; u jejího vchodu explodovalo vozidlo s výbušninami. Českému vojákovi se nic nestalo, zemřelo ale nejméně 12 osob. Byla také poničena vojenská technika, včetně české. „Jenom mi to potvrdilo, jak je důležitá stabilizace Afghánistánu z hlediska bezpečnostní situace,“ reagoval Nečas na tento incident. „A především mi to potvrdilo, jak náročná a nebezpečná je služba českých vojáků tady,“ zdůraznil. Spolupráce afghánských sil a mezinárodních jednotek ISAF podle něj povede ke zlepšení situace. Cesta k předání odpovědnosti afghánské armádě a policii na konci roku 2014 je „obrovsky komplikovaný proces s mnoha riziky a hrozbami“, řekl ministerský předseda.

V Afghánistánu v současnosti působí více než 500 českých vojáků. Premiér dnes navzdory původnímu plánu nakonec navštívil jen ty, kteří slouží u českého provinčního rekonstrukčního týmu (PRT) v Lógaru. Ten své působení ukončí v březnu příštího roku, nahradí ho početně menší vojenský poradní tým, který bude mít odlišné úkoly.

Nečas: Jako občan jsem na vojáky hrdý

První návštěva v Afghánistánu v Nečasovi „umocnila obdiv“ k českým vojákům, kteří podle něj v zemi působí v nesmírně těžkých podmínkách. „Jako občan jsem na ně hrdý,“ dodal předseda vlády. Některé z vojáků na základně u Kábulu ocenil medailí NATO za službu v silách ISAF.

Nečasova návštěva zachránila životy českých vojáků

„Opět nám štěstí přálo. My jsme vojáky stáhli, připravovali jsme se na příjezd pana premiéra a pana generála. Vlastně jejich návštěva nám zachránila životy,“ řekl novinářům s úsměvem velitel jednotky OMLT ve Vardaku Martin Botík. Za Nečasem a Pavlem nakonec dnes přicestoval on na základnu v Lógaru. O sobotním ranním incidentu se dozvěděl, protože silný výbuch byl slyšet i dvacet kilometrů daleko, na hlavní základně českých vojáků. „Za normálních okolností mám tam, kde se to stalo, 12 vojáků,“ podotkl Botík.  Jeden z mluvčích sil ISAF Thomas Collins zdůraznil, že nyní je v zemi „období bojů“ a Taliban a spřízněné skupiny v této době letos stejně jako v minulých letech zintenzivňují útoky. Zdůraznil, že násilí je ale lokalizované, odehrává se jen v menšině oblastí.