Česko zřejmě nestihne vyčerpat až 5 miliard na vzdělávání

Praha - Je téměř jisté, že ČR nestihne v programu EU na vzdělání vyčerpat čtyři až pět miliard korun. Rozpočtu by se to nemělo dotknout, uvedl ministr školství Petr Fiala. Dodal, že příjemce peněz z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost to nepostihne. Na vině jsou prý nekvalitně připravené projekty a zpožďování. Problémy s čerpáním z EU má ministerstvo dlouhodobě. Kvůli pochybení už ministerstvo podalo více než tři trestní oznámení.

Ministerstvo se nyní pokusí vyjednat s Evropskou komisí takzvané finanční korekce ve výši 750 milionů až jedné miliardy korun. Jedná se o peníze, které ČR musí vyplatit příjemcům, ale EK je na dané projekty neproplatí. Česko ale může tuto dotaci využít v jiných výzvách. O tyto peníze tedy ČR přijde, pokud nevyjdou jednání s EK, může být částka i vyšší.

„Rok 2013 je kritickým rokem pro tento program,“ upozornil Fiala, podle nějž se v tomto roce projeví chyby v čerpání z roku 2011. Pokusí se prý ale zachránit maximum prostředků. Od ledna se zjednoduší administrace projektů, ministerstvo také bude jednat o převedení peněz do jiného programu. Úřad také zastavil přípravu takzvaných individuálních programů národních, v souvislosti s nimiž už musel vysvětlovat některé pochybné projekty za stovky milionů. 

V programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost byla ministerstvu kvůli problémům s čerpáním pozastavena dotace 1,2 miliardy Kč. Na splnění doporučení Evropské komise a zaslání návrhu oprav systému má ministerstvo čas do září.

Z programu mělo Česko do roku 2013 na nejrůznější výukové projekty získat celkem 1,83 miliardy eur (přes 45 miliard korun). Vláda ale rozhodla o převedení miliardy korun do programu Lidské zdroje a zaměstnanost spravovaného ministerstvem práce. Hrozilo totiž, že by se nepodařilo všechny peníze vyčerpat.

„Pět miliard korun by pro příklad stačilo na roční fungování 600 základních škol,“ reagoval na oznámení ministerstva o předpokládaném nevyčerpání peněz senátor a expert ČSSD na školství Marcel Chládek. Ztráta těchto peněz je podle něj v době, kdy vláda škrtá peníze na učebnice prvňáčků či plánuje zavést zápisné na vysokých školách, zcela fatální. Chládek se chce proto s Fialou sejít a přednést mu některé své návrhy, například na převedení
nevyčerpaných peněz do regionálních programů.

Do srpna bylo zatím schváleno 8 800 projektů, jsou v tom třeba takzvané šablony pro základní a střední školy. Z programu bylo dosud vyplaceno 23 miliard korun, jsou v to ale započítány i peníze, které k dotacím z EU přispívá česká strana.

Kromě toho spravuje ministerstvo školství ještě program Výzkum a vývoj pro inovace určený na vědu, v němž je 2,07 miliardy eur (více než 51 miliard korun). Podle Fialy je v tomto programu situace dobrá, do srpna bylo proplaceno 15,8 miliardy korun. Schválených projektů bylo 112.