Místo oka kamera, místo ucha mikrofon

Praha – Přístroj nahrazující expertního psa při hledání drog a výbušnin, nebo umělé oči, díky nimž nevidomí lidé znovu uvidí. Do Prahy se sjela zhruba osmdesátka špičkových badatelů z dvaceti zemí, jejichž výzkum v neurovědách pokládá základ pro obdobná zařízení.

Když se obyčejný pulec míhá vodou, obklopuje každý jeho pohyb, a životní projev vůbec, spleť elektrických impulzů. „Tento proces se děje v každém z nás, ale my mu nerozumíme,“ přiblížil Guido Bugmann z univerzity v britském Plymouthu. A stejně záhadné jsou stále smyslové funkce. Třeba elektrických impulzů, kterými lidský jazyk mozku sděluje teplotu konzumovaného jídla, létá tělem každou sekundu miliony. Stefan Schinkel z berlínské univerzity připomíná, že informace je zašifrovaná. „Otázkou je, jak ji dekódujete a jak si v mozku například ke slovu, které slyšíte, přiřadíte jeho smysl,“ dodává.

Okruh vědců se zaměřením na biologickou kybernetiku se rozrůstá, obor je ale stále v plenkách. Jednou se ale můžeme dočkat třeba přístrojů, které na základě pachu rozpoznají, jakými nemocemi člověk trpí. „Třeba umělý nos bude moct vyhledávat miny nebo chemické zbraně, které je v současné době asi velmi obtížné najít,“ řekl pro ČT organizátor akce Petr Lánský z Laboratoře početních neurověd Fyziologického ústavu AV ČR. Rozklíčování šifry lidské nervové soustavy by umožnilo nahradit i poškozené smysly; třeba místo oka připojit k mozku kameru, nebo místo ucha mikrofon.

Reportáž Martina Ruska (zdroj: ČT24)