Paggio: Restituce jen za konsolidační balíček

Praha - Strana LIDEM hodlá podpořit návrh zákona o církevních restitucích jen v případě, že projde konsolidační balíček. V pořadu Hyde Park ČT24 to potvrdil poslanec za stranu LIDEM Viktor Paggio. Důvodem má být nejistota ohledně výše příjmů státního rozpočtu pro nadcházející rok. Stabilizační balíček navržený vládou podle něj rovněž přispěje k mírnějšímu růstu dolní sazby DPH, než by tomu bylo v případě již schválené jednotné sazby. K návrhu zákona o vyrovnání církevního majetku chová Paggio jisté výhrady, jeho podpoře by však neměly bránit.

Liberální demokraté podpoří návrh zákona o církevních restitucích jen v případě úspěšného schválení konsolidačního balíčku. „Dokud nebudeme znát příjmy, jako řádní hospodáři nechceme schvalovat výdaje,“ vysvětlil přístup strany Paggio.

Stabilizační balíček bude podle Paggia mimo vyšších daňových výnosů znamenat i zachování dvou sazeb DPH, příští rok by tak podle něj nevzrostla nižší sazba nepřímé daně tak dramaticky jako v případě jednotné sazby. Poslanec zdůraznil, že produkty zahrnuté do dolní sazby DPH, například léky či potraviny, by při zvýšení cen měly větší dopady na níže postavené sociální skupiny.

Církevní restituce mají mouchy, je však třeba je podpořit

Strana LIDEM již dříve vyjádřila nesouhlas s některými body novely o církevních restitucích, přesto se prý však o její prosazení zasadí. Trnem v oku je Paggiovi například odpuštění odvodu daně z nemovitosti ve prospěch církví. Připustil v tomto bodě hrozbu možných ústavních stížností restituentů z dřívějších forem restitucí.

Obavy o prolomení restitucí z února 1948 chce Paggio vyvrátit na základě pozměňovacího návrhu prosazeného v květnu tohoto roku poslankyní ODS Ivanou Weberovou. „Návrh jasně říká, že církve a náboženské společnosti, které budou žádat o majetek, musí dokázat listinným nebo jiným důkazem, že (ke dni 25. února 1948) vlastnily danou nemovitost a měly k ní přístup.“ Nepřekročení restitucí z roku 1948 jako hlavní požadavek uvedl i prezident Václav Klaus.

Na poslance tlačí i Ústavní soud

Navzdory připomínkám Paggio dodal, že odluka státu od církví v dlouhodobém horizontu ušetří státu peníze. Je podle něj zákon nutné co nejdříve schválit. Po rychlém vyřešení majetkového vyrovnání s církvemi volá i judikát Ústavního soudu o dlouhodobé nečinnosti parlamentu v této otázce.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)