Daňový balíček se vrátil do hry, bude se jednat o změnách

Praha - Vláda opět přijala balíček daňových změn, který ve středu podle očekávání odmítla sněmovna. Návrh, zvyšující například DPH, spojí s žádostí o vyslovení důvěry. Je to poprvé v historii České republiky, kdy vláda spojuje žádost o důvěru s konkrétním zákonem. Balíček ve sněmovně neprošel kvůli nesouhlasu šesti poslanců ODS. Koalice tak neměla dost hlasů na přehlasování senátního veta. Rebelové i někteří další poslanci požadují úpravu balíčku. Pozdější změny už připustil i premiér Petr Nečas (ODS), shodnout se ale na nich bude muset celá koalice. Nalezení kompromisu je pro přežití vlády klíčové.

Vyšší daň z přidané hodnoty se stala příčinou rozkolu mezi šesti poslanci z ODS a zbytkem koalice. Premiér a ministr financí se rozhodli zaváhání napravit už na dnešním jednání vlády. Ministři nakonec schválili totožný balíček, který má pomoct krotit dluhy státního rozpočtu, znovu. Návrh teď opět poputuje do sněmovny, tentokrát ale poslanci nebudou rozhodovat jen o něm, vláda s balíčkem spojila hlasování o své důvěře.

Premiér doufá, že při novém hlasování ve sněmovně koaliční poslanci zákon podpoří. „Tím, že byl schválen jednomyslně, splňuje kvorum, že byl schválen alespoň polovinou ministrů za každou koaliční stranu. Znamená to tedy, že je koaličně dohodnut. Podle koaliční smlouvy jsou všechny strany koalice povinny ho všemi svými hlasy podpořit ve sněmovně,“ prohlásil Nečas.

Petr Nečas, premiér

„Každý tenista občas zvoře první podání a potřebuje šanci na druhé. To je náš případ.“

Je to poprvé v historii ČR, kdy vláda spojuje žádost o důvěru s konkrétním zákonem. Podle usnesení, které dnes přijala, žádá sněmovnu, „aby skončila projednávání vládního návrhu zákona do tří měsíců od jeho předložení a spojuje s touto žádostí a s tímto vládním návrhem zákona svoji žádost o vyslovení důvěry“.

Prostor pro změny je malý, přesto se o nich může jednat

Premiér připouští, že během opakovaného schvalování může zákon doznat určitých změn - a to prý v objemu až patnácti miliard korun. „Standardně je v průběhu druhého čtení možné jednat o případných změnách. Ty ale musí být koaličně dohodnuty,“ poznamenal premiér. Prostoru pro změny nicméně podle něj není mnoho. „Je ještě možné tam nebo onde něco škrtnout, ale my už se teď dostáváme na hranu, že například chybí prostředky na kofinancování,“ zdůraznil Nečas. „Představa, že ve státním rozpočtu jen tak najdeme ke škrtnutí 15 miliard, je nereálná,“ dodal.

Dalším koaličním partnerům se nelíbí, že se znovu otevírá debata o balíčku, nad kterým už všechny tři strany našly shodu. Podle vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) bylo zvýšení DPH o jeden procentní bod velmi dlouho vyjednávaným kompromisem. „Já myslím, že prostor pro kompromis je velmi omezený. Je omezený hlavně tím, že každá z koaličních stran má v balíčku nějaké priority a některé věci, které brání. Už jenom vyjednání toho balíčku bylo velmi těžké,“ uvedla Peake.

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09

„Teoreticky si člověk může představit technické úpravy, nicméně zásadní podmínka je, že nebude zvýšen deficit. To je pro mě klíčová otázka. Musí býti jasné, že rozpočet nemůžeme postavit tak, že budeme zase plýtvat penězi. To prostě možné není.“

Schwarzenberg zároveň zdůraznil, že by vláda neměla ustupovat vydírání. To potvrzují i politologové. „To, na čem musí (premiér) trvat, je, že vláda nebude ustupovat nahodilému vydírání jednotlivců, jestliže i tito jednotlivci odhalovali pravidla koaličního vládnutí,“ řekl ČT24 politolog Daniel Kroupa. Ten je přesvědčen, že rebelové svůj názor nakonec změní, případně by mohl Nečas o podpoře balíčku vyjednávat s Věcmi veřejnými. 

Tluchoř: Poslední změny lze udělat v sociální oblasti

Ani rebelující poslanci zatím nemají jasno, kam až při hledání kompromisu ustoupit a kde přesně najít chybějící peníze na státní erár. „Pokud několik poslanců ODS bude mít dál jiný názor a bude dál hlasovat s komunisty, pak tato koaliční vláda dál nebude a budeme hledat jiné koaliční řešení,“ podotkl ministr financí Miroslav Kalousek. Podle Petra Tluchoře (ODS) zbývají tři oblasti, ve kterých je možné udělat větší změny - důchody, zdravotnictví a sociální dávky.

Stabilizační balíček není trnem v oku jen šestici rebelů v ODS. Kritizuje ho například i předseda výboru pro zdravotnictví Boris Šťastný (ODS). Přestože návrh ve sněmovně podpořil, nyní se chce i on pokusit o vyjednání úprav. „Napříště se budu pokoušet nadále v něm najít určité kompromisy ve prospěch programu ODS,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24.

Zvýšení DPH o procentní bod na 15 a 21 procent pro roky 2013 až 2015 je jednou z nejdiskutovanějších součástí stabilizačího balíčku. Dále do něj vláda přibalila také například omezení výdajových paušálů, v rámci kterého by živnostníci užívající paušály v budoucnu nemohli uplatňovat daňovou slevu na děti a manželku. Balíček dále obsahuje také tzv. solidární zvýšení daně. Jde o sedmiprocentní daň pro lidi s příjmem nad 100 tisíc korun měsíčně. Současně s tím ruší stropy u pojistného na veřejné zdravotní pojištění pro roky 2013 až 2015.