Havířov: Dva lidé zemřeli na otravu metylalkoholem

Havířov - Dva lidé v Havířově zemřeli na následky otravy metylalkoholem, zřejmě po požití nelegálně upraveného alkoholu. Muž zemřel už doma, žena až v nemocnici. Hospitalizováni jsou i další čtyři lidé, pouze u jednoho se ale intoxikace laboratorně prokázala. Celkem tři lidé jsou v kritickém stavu. Uvedla to karvinská policie, která zároveň vyzývá všechny občany, aby v žádném případě nepili neoznačený alkohol, zejména čepovaný.

Během týdne havířovští lékaři hospitalizovali celkem čtyři pacienty. Dosavadní vyšetřování ukazuje jasně na intoxikaci metylalkoholem - čepovaným tvrdým alkoholem, zejména v havířovské části Šumbark. Nemocniční lékaři postižené převzali do péče mezi 1. a 6. zářím.

Metylalkohol neboli metanol je silně jedovatá látka, která se používá jako přísada do nemrznoucích směsí či pohonných hmot. Může se ale vyskytovat právě i u domácky vypáleného alkoholu. Látka působící jako nervový jed způsobuje nejdříve kóma, bolesti hlavy, později dokonce slepotu.

Policie žádá každého, kdo řádně neoznačený tvrdý alkohol zakoupil, aby hned vyrozuměl policejní Obvodní oddělení Havířov 1 osobně nebo telefonicky na číslo 974 744 651. Lidé k tomu mohou využít i bezplatné linky 158.