Pěstitel konopí se možná dočká obnovy řízení, byl prý nepříčetný

Prostějov - Jeden z nejznámějších pěstitelů konopí Dušan Dvořák z Prostějovska se s největší pravděpodobností dočká obnovy řízení. Týká se jeho prvního případu, kdy jej za pěstování konopí potrestal soud podmíněným trestem. Důvodem tohoto návrhu je nový znalecký posudek, podle něhož byl Dvořák v době páchání trestného činu nepříčetný.

Návrh na obnovu řízení podal prostějovský státní zástupce Ivo Černík a na stole jej již mají prostějovští soudci. Pokud soud podnět státního zástupce přijme, bude v této věci znovu nařízeno hlavní líčení. 

Žalobce Ivo Černík

„Návrh jsem podal proto, že ze znaleckého posudku vyplynulo, že duševní poruchou, pro kterou byla v další věci vzata obžaloba zpět, trpěl i v době činu, za nějž byl už pravomocně odsouzen. Objevily se nové skutečnosti v té době neznámé a jsou příčinou možné revize původního rozsudku.“

Stěžejní znalecký posudek, který označil Dvořáka za nepříčetného, dostal do rukou státní zástupce až při projednávání jeho druhé kauzy týkající se sklizně konopí z roku 2010. Policisté tehdy v Ospělově zabavili přes 140 částečně usušených rostlin a dalších více než 200 sklidili na zahradě. Kvůli ní měl Dvořák stanout před okresním soudem na konci letošního července. Dlouho odkládané líčení se nakonec nekonalo, kvůli posudku Černík stáhl na poslední chvíli obžalobu. „Příští týden hodlám zastavit trestní stíhání,“ doplnil státní zástupce.

Případ se týká roku 2009, kdy z Dvořákovy zahrady v Ospělově na Prostějovsku policisté odvezli téměř 800 dvoumetrových rostlin. Muže za to prostějovský soud předloni v říjnu potrestal 30 měsíci s odkladem na tři roky, brněnský krajský soud mu poté trest zmírnil o dva měsíce.  

Podobnou cestou se vydala i jeho kolegyně, státní zástupkyně Libuše Bártlíková. K té došel v pořadí třetí případ, který se týkal sklizně z loňského roku. Vyšetřování sice policisté nedávno ukončili s návrhem na obžalobu, státní zástupkyně jim však kauzu vrátila. 

Problémy propagátora léčby konopím tím nekončí. Policisté přijeli k Dvořákovým znovu minulý týden. Ředitel Edukativní konopné kliniky a zakladatel sdružení Konopí je lék tentokrát přišel o 1 200 rostlin různého vzrůstu, které byly podle něj výhradně určeny pro léčbu nemocných lidí.