Ochránci soukromí nařídili policii zničit některé profily v databázi DNA

Praha - Úřad pro ochranu osobních údajů nařídil zničit některé údaje v Národní kriminalistické databázi profilů DNA, jejichž uchovávání neodpovídá závažnosti trestného činu. V databázi by nově neměly být např. údaje o řidičích, kteří řídili bez příslušného průkazu nebo jejichž trestní stíhání bylo podmínečně zastaveno. „Byla nařízena likvidace všech údajů v databázi, které odpovídají uvedeným kritériím,“ oznámil úřad. Policie ale vůči nařízení podala námitky.

Policie už na jaře dostala od ÚOOÚ pokutu 10 tisíc korun za to, že v databázi chce DNA o pachatelích bez ohledu na závažnost trestného činu. Pokuta byla podle šéfa úřadu Igora Němce udělena za nesplnění nápravných opatření. Policie se stanoviskem úřadu nesouhlasí, spor tak bude muset rozhodnout soud. 

Kriminalisté dnes mohou vzorek odebrat každému, kdo spáchá úmyslný trestný čin. Tedy i zloději, neplatiči alimentů nebo řidiči bez papírů. Omezení databáze jen na závažné trestné činy podle policistů zkomplikuje vyšetřování. Třeba muže podezřelého z vraždy 9leté Anny Janatkové policisté v databázi DNA měli, protože předtím kradl a neplatil alimenty – díky tomu se mu policie dostala na stopu po pár dnech.  

Změnou databáze DNA by se mohlo zabývat i ministerstvo vnitra. Požaduje to vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková, podle které už člověk, kterému byla odebrána DNA, nemůže zjistit, co se s jeho vzorkem děje. 

Národní databáze DNA podle informací Kriminalistického ústavu obsahuje přes 115 tisíc genetických profilů. Z toho patří 95 tisíc obviněným a odsouzeným lidem, dalších asi 17 tisíc DNA profilů pak pochází z míst neobjasněných trestných činů.