STEM: Do sněmovny by se dostali Zemanovci, daří se i KSČM

Praha - V září by se do sněmovny dostalo pět stran, poprvé by mezi nimi byli také Zemanovci. Vyplývá to z modelu agentury STEM. Nejvíce křesel v dolní parlamentní komoře by získala ČSSD, a to 79. Následovali by komunisté, kteří by měli 47 mandátů, což je nejlepší výsledek strany od voleb v roce 2010. ODS by obsadila 42 křesel, TOP 09 třiadvacet a Strana práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ) devět.

V porovnání s červnovým průzkumem ztratila ODS i TOP 09. ČSSD přestala po aféře kolem poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha ztrácet a komunistům se zjevně daří získávat protestní hlasy, což je podle agentury patrné zejména u rozhodnutých voličů. Zároveň ale přibývá lidí, kteří nevědí, komu dát hlas.

Podle stranických preferencí by ČSSD podpořilo v září 22 procent lidí, v červnu to bylo 21,9 procenta. Podpora ODS se od června propadla z 14,9 procenta na 12,1 a TOP 09 si pohoršila z 9,5 na 7,7 procenta. Komunisté získali v průzkumu 13,5 procenta preferencí, o 0,6 bodu více než v červnu. Zemanovci by měli 4,3procentní podporu.

Je třeba ale brát v úvahu statistickou chybu, která se u menších stran pohybuje kolem dvou procentních bodů a u velkých stran kolem tří bodů.