Nejznámější pěstitel konopí za vydírání poslankyň stíhán nebude

Olomouc - Nejznámější pěstitel léčebného konopí v zemi Dušan Dvořák se vyhne možnému postihu za vydírání dvou poslankyň. Dvořák prý posílal výhrůžné SMS zprávy Karolíně Peake a Dagmar Navrátilové (obě LIDEM), kterými chtěl docílit, aby se poslankyně zasadily o legalizaci léčebného konopí. Podle znaleckého posudku ale Dvořák trpí psychickou poruchou, zprávy prý posílal ve stavu nepříčetnosti.

Dvořák čelil podezření, že posílal poslankyním textové zprávy obsahující nadávky a výhrůžky. Už dříve se v tisku objevilo, že šlo o Karolínu Peake a Dagmar Navrátilovou (obě dříve VV, nyní LIDEM). Zprávy přitom obsahovaly nejen výhrůžky, ale i vulgarity. Dvořák už byl kvůli tomu obžalován a pražský obvodní soud ho potrestal trestním příkazem. Proti němu si ale muž podal odpor.   

Na hlavní líčení u soudu už však nedošlo a žaloba byla stažena. Soud totiž nařídil vypracovat znalecký posudek, z něhož vyplynulo, že Dvořák trpí psychickou poruchou a jednání se prý dopustil ve stavu nepříčetnosti. V usnesení se píše, že za své jednání z tohoto důvodu nemůže nést trestní odpovědnost. Ze stejného důvodu se muž nedávno vyhnul i soudu kvůli pokračujícímu pěstování konopí na své zahradě.