Policejní prezident: Není větší priority než najít zdroj

Praha - Policejní prezident Martin Červíček v dnešním Interview ČT24 potvrdil devatenáctou oběť metylalkoholu. Zároveň přinesl informaci, že během dneška byli hospitalizováni další tři lidé, jeden z nich i v Praze. Otrava metylalkoholem u něj ale nebyla prokázána, stejně jako u dalších dvou případů na Moravě. Přinesl ale i lepší zprávy, policie postupně odkrývá síť dealerů kontaminovaného alkoholu. Obviněných je zatím 11, podezřelých ale mnohem více.

Lidé, které v současnosti policisté vyslýchají, už nejsou jen prodejci, ale dealeři, tedy ti, kteří metylalkohol dodávají od výrobce k prodejcům. Ti jsou pro policii klíčoví proto, aby se vyšetřování mohlo posunout dál směrem ke zdroji škodlivého alkoholu. Policisté průběžně pracují na mnoha jednotlivých případech, z téměř desítky podezřelých se již u dvou o obvinění uvažuje. Policie ještě nemůže potvrdit ani motiv pachatele, nejspíš ale půjde o finanční zištnost a čin bude nejspíše hodnocen jako obecné ohrožení.

Policie ale v současné době nemůže zveřejňovat všechny informace, s jistotou například nelze říci, zda kontaminovaný alkohol pochází od jediného výrobce, nebo z více zdrojů. Některé informace už ale začínají nabývat jasnějších obrysů, policie postupně odkrývá síť distributorů především na Moravě, odkud pocházela většina případů otravy. Pravděpodobné také je, že nebezpečný alkohol nepochází ze zahraničí.

„Máme 11 obviněných, ale předpokládám, že v brzké době to číslo bude rozšířeno. V tuhle chvíli myslím, že pracujeme se skupinou dalších dvou podezřelých, kde zvažujeme sdělení obvinění. Zejména ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji je rozpracováno mnoho případů a těch podezřelých osob je v tuto chvíli osm. Řadíme je do kategorie dealerů, ale ne obyčejných prodejců, obyčejných dealerů. Myslím, že jsou to dealeři, kteří navazují na případné skupiny výrobců nebo jednoho výrobce,“ řekl policejní prezident Martin Červíček.

Někteří z obviněných s policií nespolupracují a snaží se navzájem krýt, většina jich ale s policií spolupracuje a poskytuje jí důležité informace. Naplno pracují i policisté v ulicích, nebezpečný alkohol zajistili na desítkách míst a v kontrolách pokračují i hygienici a celní správa. Práci policistům komplikuje jak to, že jde o velice různorodé zboží, tak i fakt, že jde o černý trh, na němž téměř neexistují písemné záznamy. Prioritou policie je pak najít zdroj, z něhož kontaminovaný alkohol pochází.  

Množství zjištěného kontaminovaného alkoholu je tak velké a jeho prodej tak rozsáhlý, že se ještě může nacházet kdekoli v distribuční síti, ale i v domácnostech. Současné případy otravy tak mohou být zapříčiněny alkoholem z láhví, které měli lidé doma. Policejní prezident proto všechny občany varuje, aby nepodceňovali riziko a dávali si pozor, co pijí.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)