Šéf skupiny Metyl: Původce metanolu byl zřejmě jen jeden

Praha – Policie je dál na stopě nebezpečného alkoholu. Desítky lidí, které v posledních dnech zadržela a obvinila, ji prý neomylně vedou na vrchol pyramidy. Rýsuje se prý jeden zdroj a kolem něj organizovaná skupina. Zatím bylo obviněno 23 lidí, podle šéfa vyšetřovacího týmu Metyl Václava Kučery by mohlo být obviněno ještě deset dalších. Na otravu metanolem v Česku zemřelo 19 lidí.

„To, že se vyskytl (závadný alkohol) v Příbrami a že je na několika místech moravských krajů, ještě nezaručuje, že by to byl jeden dealer,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce Kučera. Policie stále pracuje s verzí, že dealerů pančovaného alkoholu je víc. Řada prodejců a dealerů totiž alkohol sama míchala z dodaných surovin. Je ovšem pravděpodobné, že původce suroviny byl jediný.

Předmětem vyšetřování je i množství metanolu, který byl do alkoholu přimíchán. „Byla provedena řada domovních prohlídek a zajištěno velké množství materiálu. Bude chvíli trvat, než dospějeme k celkovému zjištění, kolik metylalkoholu kde bylo. Zjišťujeme, že některé vzorky mají míru těsně nad hranicí. Máme ale i vzorky, kde je prokázáno, že to bylo namícháno jenom z metylalkoholu a doplněno vodou a trestí,“ uvedl Kučera.

Podle Kučery zatím nic nenasvědčuje tomu, že by při pančování alkoholu šlo o záměr zabíjet. Lidé byli obviněni z nedbalostních činů. Při usvědčení jim hrozí až deset let vězení.

Policie věří, že ji vyšetřování vede k vrcholu pyramidy

Jednoho z posledních zadržela v Ostravě. Podle zlínských policistů jde o muže, který stojí na vrcholu pomyslné pyramidy obchodníků s jedovatým alkoholem. Muž si vyslechl obvinění a čeká na rozhodnutí o vazbě. Hrozí mu až 8 let vězení. Tím se zřejmě uzavírá jeden z řetězců nelegálního obchodu s alkoholem. Policisté už totiž - zatkly dvě velké ryby, které jedovatou surovinu dodávali do nelegálních palíren. Obviněni jsou i tzv. míchači a prodejci.

Podle náměstka ministra vnitra Jaroslava Hrušky policisté do dnešního dne provedli na 70 000 kontrol a hasiči ve své laboratoři zpracovali přes 300 podezřelých vzorků. „Kolem 78 bylo pozitivních na metylalkohol,“ řekl Hruška v Událostech. Dodal, že policie zatím nemá jistotu, že metylalkohol pochází z jednoho zdroje. „Je možné, že je víc ohnisek,“ připustil.

Pacienti hospitalizovaní v Moravskoslezském kraji uvedli, že část alkoholu nakoupili na internetu. Mohlo by to znamenat rozšíření distribučních kanálů. Česká potravinářská inspekce proto kontroluje celé spektrum distribuce. „K půlnoci včerejšího dne bylo provedeno 6 211 kontrol. Záběr je v celém spektru prostoru, kde dochází k obchodování, internet nevyjímaje. Bylo odebráno 282 vzorků, z toho nevyhovujících, které obsahovaly vyšší množství metylalkoholu, bylo sedm,“ informoval šéf inspekce Jakub Šebesta. Inspekce odebírala vzorky ve výrobnách a obchodech.

Metylalkohol je přirozenou součástí všech lihovin a destilátů, vzniká kvašením. Pro každý typ těchto nápojů je stanoven limit pro obsah metylalkoholu, například u vodky je maximální množství 100 miligramů, u některých ovocných destilátů to může být až 12 000 miligramů. „U těchto vzorků byly překročeny i tyto hodnoty. Může to signalizovat i technologickou nekázeň, ale v této situaci nevylučujeme nic. Všechny informace jsou předávány policii k došetření,“ dodal Šebesta.

Co bude se „zakázaným alkoholem“?

Páteční vyhlášení prohibice na tvrdý alkohol znamenalo uklizení stovek tisíc láhví z obchodů, pouličních stánků i restaurací do skladů. Tam by měly být láhve odděleny a označeny jako neprodejné. Skupina expertů už teď řeší, co se s tímto alkoholem po zrušení prohibice stane. „Musí se najít mechanismus uvolnění zboží do oběhu a dalšího prodeje tak, aby se tam znovu nedostaly nebezpečné výrobky,“ dodal Šebesta s tím, že policie musí nejdřív zjistit, kolik metylalkoholu se do oběhu dostalo.