Opravy dálnice D1 zřejmě začnou až příští rok

Praha – Rozsáhlá modernizace dálnice D1, která měla začít v říjnu, se zřejmě přesune až na jaro, píše to server E15.cz. Kvůli dotazům a připomínkám stavebních firem totiž Ředitelství silnic a dálnic změnilo podmínky současných tendrů. Námitek a dotazů prý bylo 200 stran. Ani s novou verzí ale stavbaři nesouhlasí, píše server.

Stavebním firmám prý vadí zejména stanovení pevného požadavku odevzdání stavby i tehdy, kdy by práce přerušilo samo ředitelství, nebo to, že správce stavby údajně nebude mít žádnou rozhodovací pravomoc. Sporný je i harmonogram, který stanovuje betonářské práce na zimní měsíce, které jsou pro tento druh prací nevhodné.   

Tendr na opravy dálnice se v současnosti nachází ve druhém a závěrečném kole výběrového řízení, ve kterém má ŘSD vybrat vítěze na základě nabídnuté ceny. Celkem se o zakázku uchází 13 firem. Z velkých stavebních společností je to například Metrostav, Skanska, Strabag a Eurovia CS.

O modernizaci naší nejstarší dálnice rozhodlo ministerstvo dopravy vloni v červnu v souvislosti s prasklinou na jedné z betonových desek, kde se vytvořil deseticentimetrový schod. Tehdy chtělo ministerstvo začít s opravami na jaře letošního roku. ŘSD zakázku na modernizaci prvních pěti úseků měřících dohromady necelých 40 kilometrů odhadlo na 4,4 miliardy korun. Pro letošek je zajištěné financování ve výši 1,5 miliardy Kč - modernizace těchto prvních úseků má být podle ŘSD hotová do konce příštího roku.