Metanolová otrava se šíří zemí, odolává pět krajů

Praha – Dnešní zpráva z Libereckého kraje, že tamní jilemnická nemocnice přijala muže otráveného metylalkoholem, musela ministra zdravotnictví Leoše Hegera zachmuřit. I šest dní od vyhlášení prohibice tak totiž stále přibývá lidí, kteří konzumovali otrávený alkohol, a metanolová nákaza se šíří do dalších krajů; Liberecký kraj je již osmý v pořadí. Bez případu otrav zůstává pět krajů. Celkem zemřelo 23 lidí.

Metanolové otravě se dosud vyhnuli lidé z Karlovarského, Královéhradeckého, Pardubického, Plzeňského a Ústeckého kraje. Největší počet třinácti obětí eviduje Moravskoslezský kraj, čtyři lidé zemřeli v kraji Olomouckém, tři na Zlínsku, dva na jižní Moravě a jeden v Praze (původem z Příbrami).

V českých nemocnicích dále leží bezmála čtyřicet lidí, kteří se metanolem otrávili. Lékařům ovšem dochází lék fomepizol, který Česko získalo od Norů; ministerstvo zdravotnictví dnes proto přislíbilo, že zhruba za milion korun další léky objedná.

Kde leží pacienti otrávení metanolem?

  • Liberecký kraj - Jilemnice
  • Praha
  • Středočeský kraj - Příbram
  • Jihočeský kraj - Písek
  • Zlínský kraj - Zlín
  • Jihomoravský kraj - Kyjov a Boskovice
  • Moravskoslezský kraj - Ostrava, Opava, Frýdek-Místek
  • Olomoucký kraj – Přerov

První případ na Liberecku. Tuzemák z vietnamské večerky

Šestatřicetiletého muže přijali v Jilemnici na Semilsku včera večer, muže do nemocnice přivezla jeho manželka. Do nemocniční péče se ale dostal pozdě, šest panáků rumu měl vypít už v pondělí. Lékaři mu naměřili 0,5 promile metylalkoholu a uvedli ho do umělého spánku, nyní čeká na podání norského léku fomepizolu.

Podle policie se muž zřejmě otrávil po vypití několika skleniček tuzemáku, který zakoupil před měsícem v kamenném obchodě ve vietnamské večerce v ulici Antala Staška v Lomnici nad Popelkou. Policie obchůdek zajistila ještě v noci a dnes zůstal zavřený.

Třetí případ z Prahy. Slivovice

Včera večer také přibyl další pacient v Praze; osmatřicetiletý muž měl popíjet se svými přáteli v Brandýse nad Labem slivovici, už po 19. hodině ale skončil v péči lékařů Všeobecné fakultní nemocnice (VFN), kteří u něj aplikovali fomepizol. „Pacient na tom byl poměrně dobře ve srovnání s těmi ostatními, co jsme hospitalizovali, měl relativně nízkou hladinu metanolu,“ informoval anesteziolog Jan Rulíšek.

Lékaři VFN dnes také propustili do domácího léčení muže, který se zde léčil od neděle. Žádné vážnější následky by zřejmě mít neměl. Muž popíjel se svým třicetiletým známým, který je ve VFN už od pátku a nadále zůstává v péči lékařů.

 Příbramská nemocnice dnes odpoledne propustila druhého z trojice pacientů, kteří se otrávili metanolem Sedmatřicetiletý muž měl v době přijetí v krvi přes sedm promile metylalkoholu. V nemocnici tak zůstává pouze pětašedesátiletý muž, který byl s otravou přijat jako první před deseti dny.

Třiadvacátá oběť. Zlínsko

Pitva dnes také potvrdila třiadvacáté úmrtí na otravu metanolem, šlo o sedmdesátiletou ženu ze Zlínska, kterou našel v pondělí po poledni v jejím bytě mrtvou její syn. Podle policie byly poblíž těla láhve od vodky i rumu a je pravděpodobné, že žena byla mrtvá přibližně čtyři dny. V kraji se jedná o třetí případ úmrtí po požití metylalkoholu.

Policie navíc zkoumá příčinu úmrtí muže, který byl nalezen v Otrokovicích. Také v jeho bytě se našel tvrdý alkohol, policisté ovšem toto úmrtí do souvislosti s aférou metylalkoholu zatím dávat nechtějí.

Kvůli metanolové aféře dnes došlo také k prvnímu trestnímu oznámení; podala ho rodina 29letého muže, který včera zemřel v kyjovské nemocnici. Příbuzní jsou přesvědčení, že lékaři při léčbě jejich syna pochybili, s novináři odmítají mluvit.

Kauza bude mít jednoho žalobce

Pro celou Českou republiku bude aféru dozorovat zlínský státní zástupce ROMAN KAFKA. Zatím přebírá spisy Jihomoravského a Zlínského kraje, u případů z jiných regionů čeká na rozhodnutí Nejvyššího a vrchního státního zastupitelství. Policie při vyšetřování sice pokročila od prodejců k distributorům, zdroj závadného alkoholu ale stále nezná. Podle ní a krizového štábu je případ trestným činem z nedbalosti.

Kafka dal ale kriminalistům pokyn, aby zahájili šetření i pro trestný čin úmyslného ohrožení. „Dle mého názoru by měla být činnost pachatelů, kteří stáli na počátku toho řetězce, právně kvalifikována jako závažnější trestná činnost, než je dosud kvalifikována. Je zde trestní sazba 12-20 let,“ vysvětlil žalobce. Případ by chtělo zlínské zastupitelství uzavřít ještě letos.

Sebevražda u Vizovic. Policie větří souvislost

S metanolovou aférou by mohl souviset i případ sebevraždy ze Zlínska; policie našla na polní cestě mezi Slušovicemi a Vizovicemi v autě mrtvého muže, který podle informací ČT patřil mezi podezřelé v celém případu.

Na Zlínsko totiž pozornost údajně zaměřili kriminalisté z Jihomoravského kraje, kteří přistoupili k domovním prohlídkám. Šestapadesátiletý muž se pravděpodobně rozhodl spáchat sebevraždu z obav před možným zadržením a trestním stíháním. U muže se na místě našel dopis na rozloučenou, o jeho obsahu ale policie neinformovala.

„Potvrzuji událost sebevraždy na Zlínsku, v současné době nadále šetříme motiv a z taktického hlediska jakékoli další informace potvrzovat nebudu,“ konstatoval policejní prezident Martin Červíček.

Nečas: Prověřte činnost celníků

V souvislosti s celou aférou dnes rovněž předseda vlády Petr Nečas vyzval k prověření činnosti celní správy; podle šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu Miroslava Kaly se totiž celníci už v minulosti svou nedůsledností na černém trhu s lihem podíleli.

Podle úřadu přišel například v roce 1998 stát o více než miliardu korun podvody s čistidlem Karbopur, které podvodníci měnili na nezdaněný čistý líh. NKÚ tvrdí, že vedení celníků tehdy mylně tvrdilo, že Carbopur přeměnit nejde. „Zarážející bylo, že Generální ředitelství cel trvalo na svém názoru i přesto, že jak laboratoře, tak i příslušné celní úřady stály za stanoviskem, že je možné z té látky vypreparovat čistý líh,“ podotkl Kala.

„Odmítáme jakékoliv spekulace o tom, že se celní správa v minulosti věnovala oblasti spotřebních daní ve zmenšené míře,“ uvedl mluvčí Barták.