Člověk vzpřímený je pro mnohé kvůli bolesti zad opravdu minulost

Praha - Čechy nejčastěji bolí záda, ukazují statistiky. Na bolest zad si stěžují statisíce lidí v produktivním věku. Zdánlivá banaliata přitom může přerůst ve fatální problém. Lékaři proto varují: Ať už jsou potíže jakékoli, rozhodně by se neměly podceňovat.

Bolestem zad nahrává jednostranná zátěž, trpí jimi proto často sportovci. Například olympijský vlajkonoš, badmintonista Petr Koukal. „Pro mě je úplně nejhorší pomalá chůze a stání na místě. Třeba při zahájení olympiády bylo krásně vidět, jak po první hodině chůze začali všichni polehávat,“ poznamenal.

Nicméně podle průzkumu jsou nejrizikovější skupinou manažeři, právníci nebo úředníci, kteří si záda ničí špatným držením těla u počítače a stresem. A pokud navíc kouří, jen si přitěžují. „Kouření snižuje prokrvení v oblasti páteře, spustí tím degenerativní proces,“ vysvětlil Zdeněk Kadaňka, lékař z Fakultní nemocnice Brno-Bohunice.

„Když dojde na bolesti, měly by se léčit, ne je přecházet, aby lidé pak neskončili na našem oddělení,“ dodává jeho kolega Lubomír Hakl. Bolesti zad pomáhá zbavit například metoda SMS, jejímž základem je zpevnění břišních svalů a posílení zad. Rehabilitacemi lidé mohou sice ulevit zádům, ale zase zatížit své peněženky, pojišťovny je totiž nehradí. 

Reportáž Ley Surovcové a rozhovor s Richardem Smíškem (zdroj: ČT24)

Nejlepší je samozřejmě bolestivým stavům předejít. „Prevence je jen jedna,“ upozorňuje Richard Smíšek z Ordinace pro léčbu bolesti zad, „dlouhodobý, pravidelný pohybový program, který z člověka skrčeného vsedě dělá člověka vzpřímeného.“