ČSSD roste koaliční potenciál, do sněmovny by šli Zemanovci

Praha – Pokud by se v těchto dnech konaly volby do Poslanecké sněmovny, rozšířil by se počet zastoupených stran z pěti na šest; do dolní komory by se vrátili lidovci, nově by přibyli také Zemanovci, naopak Věci veřejné by už voličskou podporu nezískaly. Vyplývá to z průzkumu voličské přízně, který provedla agentura ppm factum. Hlasování by opět vyhrála sociální demokracie se ziskem 21,5 procenta hlasů.

Pětiprocentní hranici, nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny, by v současné době pravděpodobně překročilo šest politických stran. První ČSSD si od července udržuje setrvalou podporu nad dvaceti procenty (21,5 %) a zvolna získává zpátky ty hlasy, o něž ji připravila korupční aféra někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha. Na druhou ODS má náskok 4,4 % hlasů.

Volební model potvrzuje také dlouhodobě rostoucí sílu komunistické strany, která se momentálně umístila na třetí příčce voličského zájmu z možným ziskem 16,5 procenta hlasů; druhá ODS drží 17,1 procenta hlasů, a rozdíl mezi občanskými demokraty a komunisty tak stojí v hranicích statistické chyby.

Do sněmovny by se jako čtvrtá dostala TOP 09, která by aktuálně podle našeho volebního modelu získala 10,3 %. V dolní komoře by podle současných výsledků zasedla ještě strana SPO Zemanovců (7,6 %) a KDU-ČSL, která by mírně překročila 5% hranici se ziskem 5,2 % hlasů. Výraznější zisk si také připsala Strana zelených, kterou by podpořilo 3,8 procenta voličů. Věci veřejné by zřejmě zůstaly mimo sněmovnu, volila by je pouhá 2 procenta lidí.

Zájem o Zemanovce roste

Ppm factum je již třetí agentura, která v září potvrdila voličský zájem o Stranu práv občanů - Zemanovce (SPOZ); podle CVVM by je volila 3 % voličů, STEM hovoří o více než čtyřech procentech a srpnové Factum dokonce o 7,6 procenta hlasů. Straně pravděpodobně významně pomáhá zejména nové politické angažmá jejího zakladatele Miloše Zemana, který kandiduje na prezidenta republiky a v prezidentských průzkumech obsazuje druhou příčku voličské popularity.

Sociální demokracii se tak na (středo)levé straně politického spektra výrazně rozrůstá koaliční potenciál; možnou vládu by mohla uzavřít s lidovci, zemanovci nebo stále silnějšími komunisty. Průzkum také potvrzuje pozvolný příklon voličů k levicově orientovaným politickým stranám.

Dotazování ppm factum proběhlo od 6. do 18. září na reprezentativním vzorku 934 občanů ve věku od 18 let, získaném kvótním výběrem. Z aktuálního výzkumu vyplývá, že voleb do Poslanecké sněmovny by se nyní zúčastnilo 61,5 % oprávněných voličů. Předpokládaná volební účast by tedy byla o jeden procentní bod nižší než účast ve volbách do sněmovny na konci května 2010 (62,6 % oprávněných voličů).