Lidé mohou podpisem bránit svou nemocnici

Praha - Nemocnice, odbory, pacienti a zdravotně postižení vyhlásili kampaň za zachování současné nemocniční sítě v regionech. Obávají se, že může dojít ke zrušení až poloviny ze 189 nemocnic. Občané by se měli kandidátů do krajských voleb ptát na budoucnost své nemocnice. Mohou podepisovat petici nazvanou Občané, braňte svoje nemocnice!, která požaduje od vlády a dalších výkonných orgánů státu odpovědnost za zachování dostupnosti nemocniční sítě obyvatelům všech regionů.

Zdravotní pojišťovny vypověděly všem nemocnicím smlouvy, vyprší na konci roku. Nyní se jedná o nových smlouvách, slíbeno ji má 55 nemocnic, další dohody prý budou až po říjnových volbách. Zatím ale žádná nemocnice od ledna příštího roku smlouvu podepsanou nemá.

Ministerstvo zdravotnictví a pojišťovny chtějí dosáhnout především snížení výdajů, efektivnější péče a kvalitnější vybavení nemocnic. „Tady dochází k obrovskému plýtvání finančními prostředky. Pro nás v tuto chvíli není podstatné, zda má pacient nemocnici 10 nebo 20 minut, ale podstatné pro nás je, aby dostal co nejlepší péči,“ prohlásil pro ČT mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. 

„S velkým znepokojením vnímáme to, že je konec září a žádná nemocnice nemá podepsanou smlouvu na příští rok,“ řekl Petr Fiala z Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN). Petice dává podle něj příležitost občanům, aby se vyjádřili, zda chtějí, či nechtějí rušit nemocnice ve svém okolí.

Martin Engel
Zdroj: ČT24

„Pro nás představuje šok, že smlouvy ještě nejsou podepsány. Lidé netuší, že není smluvně zajištěna péče od ledna 2013,“ doplnil předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Z textu petice: „Cílem petice je zachování současné sítě nemocničních zařízení s tím, že případné změny v této síti budou provedeny na základě analýzy dostupnosti zdravotní péče pro občany ve všech regionech a po dohodě politických představitelů státu s představiteli občanského sektoru, nemocnic a odborových organizací.“

„Nás vyděsilo téměř k smrti, že některá zdravotnická zařízení už připravují výpovědi svým zaměstnancům, protože nevědí, co bude od 1. ledna. Proto vstupujeme do této aktivity na obranu nemocnic,“ prohlásil prezident Svazu pacientů Luboš Olejár. Vláda Petra Nečase (ODS) chce podle organizátorů petice zruinovat mnohé nemocnice a vytvořit předpoklad pro jejich zrušení či levný prodej. Vyhláškou o dostupnosti péče si prý připravila podmínky k rušení nemocnic.

Náměstkyně ředitele pro zdravotní péči VZP Miloslava Šlajsová (ODS) se ve Studiu ČT24 ohradila proti šíření paniky. „Musím se ohradit proti tomu, že bychom snad nejednali s nemocnicemi nebo neposkytovali informace. Na seznamu, který visí na webových stránkách pojišťoven, jsou uvedena zdravotnická zařízení, kde jsme dosáhli shody v červenci a od té doby jednání pokračují,“ uvedla. Ujistila pacienty, že nenastane situace, že by od ledna nebyla dostupná lůžková péče.