Kalousek: Až třetina alkoholu ve skladech může obsahovat metanol

Praha - Zhruba třetina alkoholu, který je momentálně ve skladech kvůli prohibici, může obsahovat metylalkohol. V Událostech, komentářích to připustil ministr financí Miroslav Kalousek. U zbytku zásob podle něj nejsou pochybnosti a může se vrátit na pulty. Prodejcům, kteří lihoviny nakoupili a budou se jich muset zbavit, by stát mohl vrátit zaplacenou daň. Vláda zatím ladí detaily dalšího postupu - o zmírnění prohibice a uvolnění exportu by měla rozhodovat už zítra.

Ve skladech je v tuto chvíli blokováno více než 20 milionů litrů tvrdého alkoholu. „Aby se nová výroba dostala na trh, musí se rozhýbat současný trh,“ uvedl ministr s tím, že alkohol může být označen za bezpečný poté, co bude označen rodokmenem podle opatření ministerstva zdravotnictví. Poté by mohl být uvolněn pro prodej. Obchodníkům, kteří alkohol poctivě zakoupili a museli by ho zlikvidovat, by stát mohl vrátit již zaplacenou daň.

Bezpečný, tedy bez metanolové přísady, má být nově vyrobený alkohol s novými kolky a rodným listem. Denně se vyrobí dva miliony nových kolků. Generální ředitelství cel už registruje objednávky na téměř 23 milionů kolků. „Dá se předpokládat, že všichni výrobci i distributoři, kteří kontrolní pásky potřebovali doobjednat, tak ty objednávky předali už během soboty a neděle,“ míní Naděžda Klewar Slavíková, zástupce ředitelky odboru daní. Stávající počet objednávek by měl být vyřízen zhruba do 14 dnů.

Metylalkoholová pyramida
Zdroj: ČT24/ČT Brno

„Měli jsme připraven nový vzor kontrolní pásky společně se státní tiskárnou cenin, který jsme chtěli uvést ke kontrolní činnosti od prvního ledna, ale s tou změnou, co teď nastala, jsme navrhli nejrychlejší řešení, aby se mohla prohibice zmírnit. Dále pak pracujeme na novém řešení,“ dodala Slavíková.

Falešných kolků podle ní na trhu není tolik. „Dříve se kolky mohly vydávat na deset let dopředu,“ upozornila přitom Slavíková.

Policisté v souvislosti s metanolovou kauzou obvinili v minulých dnech dva lidi z Moravskoslezského kraje z obecného ohrožení. Úmyslně namíchali otrávenou směs a přes distributora alkoholu ze Zlína ji uvedli do oběhu. Hrozí jim 12 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest.

Miroslav Kalousek k uvolňování prohibice:

„Minimálně 70 procent z těch 20 milionů litrů je stoprocentně bezpečných, bez ohledu na druh alkoholu. Ve zbývajících 30 procentech je to závislé na druhu alkoholu. (…) Já pevně doufám, že ještě tento týden bude moci ministr zdravotnictví říct, který alkohol je bezpečný a může se začít prodávat a konzumovat.“

V Česku již kvůli metylalkoholu zemřelo 25 lidí, případy otrav se rozšířily do devíti krajů republiky. Desítky lidí byly hospitalizovány.