V pondělí bude jasno, kdy Češi zvolí prezidenta

Praha – V pondělí 1. října oznámí předseda Senátu Milan Štěch přesné datum, kdy půjdou Češi k historicky první přímé volbě prezidenta republiky. Rozhodne se tak mezi dvěma dosud zvažovanými termíny - 11. a 12. lednem, nebo 18. a 19. lednem. Podle předvolebních průzkumů je favoritem někdejší premiér Jan Fischer.

„Pro jeden z těch termínů se rozhodnu,“ řekl už počátkem srpna předseda Senátu, který má podle ústavní novely termín stanovit. Podotkl, že případné druhé kolo volby, do kterého by postoupili dva finalisté, se uskuteční až za dva týdny po kole prvním. Přiblížilo by se tak k „hraničnímu“ termínu 6. února, do kterého se má volba konat, poznamenal.

Stanovení termínu volby je důležité i pro samotné kandidáty kvůli určení dalších volebních lhůt, například termínu pro odevzdání přihlášky nebo harmonogramu volební kampaně. Pokud by vybírání hlavy státu začalo 11. ledna, přihlášky by museli odevzdat nejpozději 6. listopadu. V případě pozdějšího termínu by měli čas do 13. listopadu, tedy ještě týden navíc. Kandidáti bez dostatečné parlamentní podpory budou muset k přihlášce dodat petici na podporu jejich kandidatury s nejméně 50 000 podpisy.

Zákon počítá s tím, že uchazeče o prezidentský úřad bude moci navrhnout nejméně 20 poslanců nebo aspoň deset senátorů. U ostatních bude podpisy pod podpůrnou peticí kontrolovat ministerstvo vnitra. Do 23., případně 30. listopadu by rozhodlo o registraci kandidátů, kteří splnili podmínky pro zvolení.

Prezidentští adepti budou mít zdarma vyhrazen až šestihodinový prostor v České televizi a v Českém rozhlase. Obě veřejnoprávní média jejich volební spoty začnou vysílat 16 dní před volbou, tedy buď už 26. prosince o druhém vánočním svátku, nebo den po Novém roce.

Podpisové archy ověří „hápéčko“

Pro kandidáty bez podpory zákonodárců je cestou ke vstoupení do prezidentské volby petiční listina s podpisy 50 000 občanů. Ověřování archů chce ministerstvo vnitra bez výběrového řízení zadat společnosti Hewlett-Packard. Včetně daně z přidané hodnoty se cena zakázky pohybuje podle materiálu připraveného pro středeční jednání vlády okolo 11 milionů korun. Ministerstvo vysvětluje cestu přímé zakázky tím, že kvůli termínům volby zbývá málo času na vypsání jiného druhu zadávacího řízení.

Podpisy pod podpůrnými peticemi musejí být podle dosavadních termínů volby ověřeny do 23. listopadu, případně do 30. listopadu. Dobré reference firma Hewlett-Packard podle autorů návrhu získala zajištěním informačních technologií pro Sčítání lidu, domů a bytů v roce 2011 pro Český statistický úřad (ČSÚ).