Heger: Zmírnění částečné prohibice bude nejspíš zítra

Praha - Ani několik hodin před pravděpodobným koncem částečné prohibice není úplně jasné, kdy se první láhve s obsahem alkoholu dvacet a více procent znovu objeví na pultech obchodů a barů. Ministr zdravotnictví Leoš Heger totiž dnes prohlásil, že to závisí na tom, kdy zasedne vláda a jak rychle se dohodne. „V tento moment bych to odhadoval nejspíše na zítra,“ konstatoval Heger. Likérky si již od rána mohou vyzvedávat nové kolky na alkohol na celních úřadech. Nicméně stále vyčkávají, až vláda schválí definitivní podobu změn.

Scénář, jak vrátit tvrdý alkohol na český trh, je tak na světě. Dnes by podle něj měla vláda začít krok za krokem naplňovat slib o co nejrychlejším obnovení trhu. Své návrhy přinesou tři ministerstva a platit by měly jako balík opatření. Podle ministra Hegera ale dojde na zmírnění podmínek částečné prohibice nejspíš až zítra.

Leoš Heger, ministr zdravotnictví

„Bude to záležet na tom, jak dlouho bude jednat sněmovna, kdy zasedne vláda a jak rychle se dohodne. Já bych v tento moment odhadoval nejspíše zítra.“

O plánech vlády zmírnit prohibici ví již i Evropská komise. Praha má z čistě právního hlediska podle komise právo takové rozhodnutí učinit, nicméně mluvčí komise zdůraznil, že se komise s českými úřady dohodla, že jakékoli nové opatření přijímané českou vládou by mělo být nejprve Evropskou komisí posouzeno.

Likérky musí do 60 dnů doložit původ všech současných zásob

Ministr zdravotnictví Leoš Heger počítá s tím, že likérky dodají rodné listy ke všem šaržím se starými kolky, které teď leží ve velkoskladech nebo třeba skladech u hypermarketů.V návrhu stojí, že by na to měly mít šedesát dnů. Po tomto novém nařízení by podle Hegera následovala velká série kontrol. Obchodní řetězce ale vidí v plánech vlády řadu možných komplikací. S některými dodavateli už nespolupracují, jiní mohli zkrachovat.

Šedesátidenní lhůta se nelíbí ani Asociaci hotelů a restaurací (AHR). „Navrhli jsme, aby to opatření, které se týká kolkování a rodných listů pro lihoviny, platilo od určitého data retroaktivně. K pančování toho alkoholu docházelo v srpnu, všechno, co bylo vyrobeno předtím, tak je z našeho pohledu bezpečné a mohlo by jet ve starém režimu a zásoby bychom mohli vypotřebovat,“ řekl prezident Asociace Václav Stárek.

Pavel Kučera, předseda Sdružení výrobců lihovin:

„Lepení kolků, distribuce je na likérkách – to je první fáze. Zatím ale celkové informace od vlády nemáme. Výrobci kolek zaplatí ve výrobní ceně, která je myslím 40 haléřů, a nalepí stejně jako dřív. Zákazník ale pozná, že je výrobek distribuován nyní, ne před prohibicí. Likérky budou pravděpodobně už dnes nebo zítra připraveny, aby první várky opustily sklady.“

Výrobci lihovin si dnes mohou vyzvednout kolky na nový alkohol

Od dnešního rána si mohou výrobci lihovin, kteří požádali v uplynulých dnech o nové kolky na alkohol, vyzvedávat lihovní pásky na celních úřadech. Mluvčí celního ředitelství Martina Kaňková oznámila, že do úterního večera celní správa obdržela žádosti o 28 milionů červených kolků. Vyhláška, která tisk kolků umožnila, dnes vchází v platnost.

Kolky s červeným kódem a nápisem „NOVÝ“ ve stejné barvě budou výrobci lepit na láhve z výroby, zákazníci tak poznají, že se jedná o alkohol vyrobený po propuknutí metanolové aféry, tedy bezpečný. Do obchodů a restaurací se tyto láhve budou moct dostat až poté, co ministr zdravotnictví Leoš Heger ve sdělovacích prostředcích nařízením zmírní prohibiční opatření. Očekává se, že se tak stane dnes večer nebo ve čtvrtek podle toho, kdy se vláda sejde k jednání. Rozhodovat bude i o tom, co se zásobami alkoholu, který skončil ve skladech po vyhlášení částečné prohibice.

Leoš Heger, ministr zdravotnictví

„Je pro nás celkem nemožné ohraničit produkci, která by byla bezpečná, cestou zpátky. Policie sice datovala počátek pančovaní na srpen tohoto roku, ale nikdo neví, co se dělo předtím. To, co se ví, je, že v oběhu je asi třicet tisíc jedovatých láhví.“

Likérky stojící na začátku řetězce teď čekají na přesné znění rodného listu. To chce ministr zemědělství Petr Bendl představit vládě právě dnes. Každý, kdo provozuje byť malou prodejnu alkoholu, by měl podle plánu ministra Hegera kontaktovat svého dodavatele a chtít po něm rodný list. 

Desítky barů v republice se ale specializují například na kvalitní kubánský rum. Jenže prokázat původ třeba několik let starého alkoholu je problém. Provozovatelé jsou tak naštvaní, neboť návrh ministra zdravotnictví počítá mimo jiné také s tím, že láhve bez rodného listu nesmí být puštěny do distribuce a již otevřené láhve musejí být zlikvidované. „My budeme to nařízení ještě upravovat, aby se například vzácný alkohol mohl nechat testovat,“ konstatuje Heger.

Ministerstvo financí je ale připraveno upravit zálohy na daň či odložit některé splátky výrobcům lihovin, které postihl nynější stav. Podle ministra financí Miroslava Kalouska se však nepočítá s kompenzacemi a odškodňováním. Petr Nečas si také umí představit vratku spotřební daně a daně z přidané hodnoty, která by měla maloobchod a restaurace motivovat k vrácení alkoholu s nejasným původem.

Návrhy na zmírnění prohibice dostane i Evropská komise. Pokud bude s opatřeními, jak zamezit exportu závadného pití z Česka do ostatních zemí souhlasit, vláda zákaz vývozu odvolá. Do budoucna chce stát v boji proti černému trhu s alkoholem přitvrdit - například kontrolou dovozu metanolu.

Na konec prohibice čekají i pražští úředníci

Na konec prohibice nečekají jen obchodníci, ale paradoxně taky úředníci. Stopku na tvrdý alkohol například dostali radní na pražském magistrátu. Takový požadavek totiž zazněl na radě města a týkal se láhví, které mají úředníci v kancelářích. Debatu vyvolal náměstek primátora Ivan Kabický. Radní i zastupitele nakonec vyzval, aby všechny láhve s tvrdým alkoholem odevzdali. Některým přišel nápad úsměvný, jiným se vůbec nelíbil.

Výzvu ale poslechli pouze dva radní. Ostatní slíbili, že alkohol uzamknou ve svých kancelářích. Přesto se v kanceláři u jednoho z radních našlo deset láhví tvrdého alkoholu. „Já jsem tyto láhve zatajil před prohibicí, ale z bezpečnostních důvodů s pitím ještě počkám,“ popisuje s úsměvem náměstek pražského primátora Tomáš Hudeček.

Radní každý rok dostávají třicet tisíc korun jako reprezentační fond, ze kterého nakupují často právě alkohol pro návštěvy. Někteří už čekají na konec prohibice, protože by potřebovali dokoupit zásoby do prázdných ledniček.