Zařízení neumožní nastartovat řidičům pod vlivem

Praha- Zařízení, které znemožní řidiči pod vlivem alkoholu nastartovat, nese příznačný název alkoholový zámek. Třeba ve Finsku už je povinné pro šoféry autobusů převážejících děti. V Česku je zatím dobrovolné. Než šofér otočí klíčkem v zapalování, musí dýchnout do přístroje podobného tomu, který používají policisti. Pokud má řidič v dechu alkohol, přístroj vyřadí zapalování z funkce.

Kdo pil alkohol, ten díky tomuto zařízení nenastartuje. „Na displeji máme nápis, který nám přímo říká, co máme dělat, to znamená foukat po dobu pěti sekund. Takže to provedeme,“ vysvětlil ředitel BESIP Roman Budský. Zařízení, které kupují do svých kamionů nebo autobusů dopravci třeba ve Švédsku nebo ve Francii, přijde na 1 400 dolarů.

V některých amerických státech už začínají zavádět povinné používání alkoholových zámků. „Je to jeden z nástrojů, který může pomoct k tomu, aby se následky nehod zapříčiněných alkoholem snížily,“ míní Josef Mikulík z Centra dopravního výzkumu. V Česku byl v minulém roce alkohol v pozadí víc než 5 000 nehod, při kterých zemřelo 89 lidí. Ve dvou třetinách nehod měl řidič v krvi víc než jedno promile.

„Bohužel měsíčně jsme svědky, že například v hromadné dopravě osob jsou zjišťovány pozitivní výsledky u řidičů profesionálů,“ konstatoval ředitel dopravní policie Leoš Tržil. Používání alkoholových zámků bude v Česku v nejbližších letech čistě na dobrovolnosti řidičů a dopravců stejně jako ve většině zemí světa. I tak ale jezdí po zemi půl milionu aut, která už zařízení mají.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)