Hlahol zvonů pozdravil svatováclavskou noc

Praha – Hlahol zvonů na všech kostelních věžích v České republice dnes o sedmé hodině večerní připomněl zítřejší Den české státnosti a svátek svatého Václava. Právě v sedm hodin také začal přesun lebky patrona českých zemí z Prahy do Staré Boleslavi, kde byl přemyslovský kníže 28. září 935 zavražděn a kde zítra proběhne tradiční svatováclavská mše.

Tradičním místem odpočinku světcových ostatků je Svatováclavská kaple v Chrámu svatého Víta na Pražském hradě; dnes byla ovšem patronova lebka přesunuta do kaple v Arcibiskupském paláci na Hradčanském náměstí, aby došlo k její aklimatizaci před převozem do Staré Boleslavi.

Prezidentský vůz se světcovými ostatky vyrazil z Hradčan o sedmé; lebku veze děkan metropolitní kapituly a probošt kapituly staroboleslavské, doprovází je hradní stráž. Ve Staré Boleslavi bude relikvie přenesena do krypty svatého Kosmy a Damiána ve svatováclavské bazilice, dnešní akt završí slavnostní koncert za přítomnosti pražského arcibiskupa a kardinála Dominika Duky.

  • Lebka Svatého Václava zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3993/399219.jpg
  • Kardinál Dominik Duka u lebky Svatého Václava autor: Šimánek Vít, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3994/399372.jpg
  • Lebka Svatého Václava autor: Šimánek Vít, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3994/399371.jpg
  • Průvod s lebkou Svatého Václava autor: Šimánek Vít, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/40/3994/399374.jpg

Duchovní zastavení na Václavském náměstí

Památku svatého Václava ovšem mohli lidé už dnes odpoledne uctít u jeho jezdecké sochy na Václavském náměstí; před pomníkem se sešly dvě stovky lidí včetně skupiny věřících z polského Krakova, arcibiskup Duka u něj položil květiny jako poděkování za ochranu českého národa a za příslib ochrany v budoucnosti.

Součástí duchovního zastavení bylo pásmo zpěvů. V podání Tubicines camerales pod vedením Josefa Zámečníka zazněly Korunovační intrády Jiřího Ignáce Linky a v podání Pražského katedrálního sboru pod vedením Josefa Kšicy skladba O svatém Václavu Adama Michny z Otradovic. Na závěr zazněla státní hymna a Svatováclavský chorál. Svatováclavské duchovní zastavení se konalo již poosmé.

Dominik Duka o svatém Václavu:

„Je to muž, který se proslavil tím, že jeho vláda je chápána jako vláda panovníka spravedlivého, milosrdného, ohleduplného, ale také panovníka, který nechtěl nikdy prolévat krev a byl ochoten nastavit svůj život. Ve svatém Václavu je nastaven určitý model našim politickým představitelům.“

Rozhovor s mluvčím pražského arcibiskupství (zdroj: ČT24)

Senát rozdal pamětní medaile

V předvečer státního svátku také předseda Senátu Milan Štěch rozdal sedmnácti osobnostem stříbrné pamětní medaile Senátu; tento akt se konal vůbec poprvé a Štěch si od něj slibuje založení nové tradice. Cílem je podle něj vyjádřit úctu horní komory parlamentu lidem, kteří udělali a jistě ještě udělají pro tuto zemi mnoho a které stát a společnost dostatečně nedoceňují.

Letos byl oceněn například zakladatel Nadace Charty 77 František Janouch, filozof Erazim Kohák, vědci Blanka Říhová nebo Pavel Hobza, herec Lubomír Lipský a atletka Jarmila Kratochvílová. Senát ocenil také historika Roberta Kvačka, experta na novodobé české a evropské dějiny. Pocty se dostalo rovněž architektovi Viktoru Rudišovi, mezi jehož projekty patří československý pavilon pro Expo 1970 v japonské Ósace. Medaili převzala Mathilda Nostitzová za podporu zrakově postižených.