Ochrana prezidenta se musí změnit, avizuje policejní náměstek

Praha – Páteční útok kuličkovou pistolí na prezidenta Václava Klause má vést ke změně taktiky při ochraně hlavy státu. Řekl to náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel. Policejní tým, který incident prověřoval, podle něj vidí selhání ochranky mimo jiné v tom, že bezprostředně nezajistila útočníka Pavla Vondrouše. Kužel v Událostech ČT potvrdil, že jedním ze závěrů pracovní komise je skutečně změna taktiky. Do médií unikl také záznam komunikace prezidentovy ochranky při sobotním incidentu, který potvrzuje zmatek mezi bodyguardy.

„Všude se může na světě taková záležitost stát, tomu se nikdy nedá úplně zabránit, ale na to má vliv taktika samotného zákroku,“ řekl Kužel. Taktika ochrany prezidenta se podle něj musí změnit tak, aby hlava státu byla chráněna proti takovým útokům. V čem konkrétně by měla policie v budoucnu postupovat jinak, ale neuvedl proto, že jde prý o „know-how“ ochranky.

Kuželem vedený odborný tým vidí selhání i v reakci prezidentových strážců. „Ochranka měla bezprostředně zajistit útočníka. Možné diskuse o tom, že se jedná o hračku, o pistoli, která střílí umělohmotné náboje, je sice jeden fakt, ale držel ji dospělý člověk a byl v takové bezprostřední blízkosti pana prezidenta, že kdyby do něj někdo strčil nebo sám od sebe zvedl hlaveň, tak mohl prezidentu republiky způsobit vážné zranění. Například, kdyby ta kulička vletěla do oka,“ řekl.

Náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel: „Počty na samotné bezpečnostní akci podle závěrů naší komise byly relativně v pořádku. V čem vidíme problém, to je ve způsobu taktiky.“

„Použil jsem maketu zbraně ne proto, že bych chtěl nekoho zabít či zranit, ale proto, že tento čin bude mít větší váhu než rajčata a vajíčka. Chtěl jsem, aby se politici zamysleli nad svým chováním vůči lidu. Ale vidím, že se spíš zamýšlejí nad lepší ochranou,“ prohlásil 26letý útočník Pavel Vondrouš na svém facebookovém profilu. Hrozí mu až dva roky vězení, vyšetřován je už od včerejšího večera na svobodě. V pátek tento svářeč znemožnil prezidentovu ochranku, sobotu strávil v cele a dnes vyrazil do zaměstnání. Jeho počítač a mobilní telefon má u sebe policie na prozkoumání, bude mu vrácen asi za týden.

Na osobní ochranku mají nárok i další politici – ministři vnitra a obrany, předsedové obou parlamentních komor a premiér. Ti, kdo jejích služeb využívají, s ní jsou vesměs spokojeni a žádné radikální obraty nechtějí. A ti, kteří ji odmítají, se bez jejích služeb hodlají obejít i dál. Nároku na ochranu se zřekl třeba premiér Petr Nečas i předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (oba ODS).

Do médií unikl záznam komunikace ochranky

Do médií unikl záznam komunikace Klausovy ochranky při pátečním incidentu v Chrastavě. Podle Kužela prověří únik záznamu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Přepis záznamu odvysílala televize Nova. Podle Kužela je únik záznamu překvapivý, protože ochranka komunikuje na speciálním kanálu a ve speciálním režimu. „Doteď jsem byl přesvědčen, že tento kanál není možné odposlouchávat. To se pravděpodobně stalo a z toho existuje tento záznam,“ řekl Kužel. Nevyloučil ale, že záznam unikl přímo od policie. Záznam nicméně podle něj pomůže objasnit, co se v Chrastavě stalo a kdo pochybil.