Drábek: Chod MPSV moje rezignace neohrozí

Praha – Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) rezignuje ke konci října na svůj post. Drábkova náměstka Vladimíra Šišku totiž dnes soud kvůli podplácení poslal do vazby. Své rozhodnutí prý konzultoval jak s předsedou strany Karlem Schwarzenbergem a prvním místopředsedou Miroslavem Kalouskem, tak také s premiérem Nečasem. Rezignaci ke konci října vysvětloval Drábek tím, aby měla TOP 09 dostatek času vybrat jeho nástupce.

„Chod ministerstva práce a sociálních věcí to neohrozí,“ míní Drábek. Ministerstvo v současnosti pracuje na tom, aby co nejrychleji a nejjednodušeji přesunulo kompetence a umožnilo tak plynulý přechod do rukou Drábkova nástupce.

Drábek prý v celé záležitosti žádnou vinu necítí a je přesvědčen, že se nakonec očistí i náměstek Šiška. Je prý ale připraven nést politickou odpovědnost a se svým rozhodnutím nemohl čekat až do verdiktu soudu. Zásadním momentem prý bylo, když soud poslal Šišku do vazby. Miroslav Kalousek označil Drábkův krok za rozhodnutí odpovědného politika, jméno nového ministra prý strana vybere v rámci vnitrostranické diskuze.

Drábek o jednání Šišky s firmou OKsystem věděl

Obvinění úředníci Vladimír Šiška a Milan Hojer měli podle policie nabídnout stomilionový úplatek ve formě přidělení zakázky firmě OKsystem, pokud stáhne stížnost u antimonopolního úřadu. Ta se měla týkat jiné zakázky, kterou zadaly ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) a ministerstvo vnitra.

Drábek podle svých slov neví, o jaké zakázky by se mohlo jednat. Řekl to v dnešním pořadu 20 minut ČR1 Radiožurnálu: „Nevím, o jaké konkrétní zakázky se mělo jednat, ani nevím, jaká měla být forma podplácení. Musíme počkat, až policie vypustí další informace,“ dodal rezignující ministr.

Jaromír Drábek a Vladimír Šiška
Zdroj: ČT24

Důležitým impulsem k odchodu bylo podle něj rozhodnutí soudu o uvalení vazby na svého bývalého náměstka. Stále ale věří, že se žádného trestného činu nedopustil. „Věděl jsem o tom, že pan Šiška jednal s firmou OKsystem,“ potvrdil Drábek. Právě tato firma spravuje zakázky na reformování počítačových systémů na vyplacení dávek bez výběrového řízení přes dvacet let. Objem prací stále narůstal, až loni nabyl 450 milionů korun.

Jaromír Drábek:

„Potvrzuji, že s panem Šiškou se znám řádově patnáct let, za děvět let, co je mým nejbližším spolupracovníkem, mě ničím nezkalamal.“

Drábek zároveň dodal, že věděl o jednání firmy OKsystem s antimonopolním úřadem. „Samozřejmě že jsem věděl jak o jednáních, tak o řízení před Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže,“ uvedl Drábek pro Radiožurnál. Zároveň zdůraznil, že podání bylo vedeno souběžně více. „To podání, co podal OKsystem, nebylo jediné,“ konstatoval. Zakázky byly podle Drábka zadávány v rámci rámcových smluv s jednotlivými dodavateli, což zcela standardní způsob. „Jsem přesvědčen, že systém zadávání zakázek na ministerstvu je zcela transparentní,“ zdůrazňuje Drábek.

Rezignace Jaromíra Drábka tématem Událostí (zdroj: ČT24)

Podezřelé policie sledovala několik měsíců

V pondělí ráno odvedla policie dva vysoko postavené úředníky ministerstva práce a sociálních věcí Vladimíra Šišku a Milana Hojera přímo z jejich kanceláří. „Byli obviněni z podplácení, které se týká jedné veřejné zakázky,“ sdělil v pondělí mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Policisté protikorupčního oddělení si podle důvěryhodného zdroje MF Dnes uplácení nahráli. Podobně jako v případě Davida Ratha sledovali podezřelé několik měsíců. 

Soud dnes poslal do vazby náměstka ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Šišku, naopak ředitel odboru informatiky Milan Hojer zůstává na svobodě. Šiška proti umístění do vazby podal stížnost. Podle Mladé fronty DNES (MfD) policisté náměstka Šišku měsíce sledovali a uplácení nejspíš nahráli. Žalobce navrhoval vazbu kvůli obavě, že by mohli muži ovlivňovat svědky.

Podle soudu byl náměstek Šiška hlavním strůjcem uplácení, on prý celý systém vymyslel a mohl by ovlivňovat svědky: „Soudce dospěl k závěru, že taková obava existuje, ale pouze u pana Šišky, který z důkazů, jež měl soudce k dispozici, se jeví jako ta hlavní osoba, která organizovala a která měla faktickou moc něco ovlivňovat,“ uvedla mluvčí soudu Monika Křikavová. Naopak Hojer byl podle soudu spíše Šiškovou prodlouženou rukou. Také státní zástupce vinu spíše připisuje Šiškovi.

Jak šel čas s Jaromírem Drábkem:

  • Vystudoval technickou kybernetiku na Českém vysokém učení technickém v Praze, na téže škole posléze absolvoval i doktorské studium.
  • V letech 1988 až 1993 pracoval ve Výzkumném ústavu energetickém, od roku 1992 působil v Hospodářské komoře ČR, v letech 2002 až 2008 byl jejím prezidentem
  • V roce 2008 se stal předsedou Národního výboru Mezinárodní obchodní komory v ČR
  • V politice byl nováčkem, i když o vstup do politiky se pokoušel už v roce 2006, tehdy za KDU-ČSL. Povedlo se mu to až v roce 2010, kde se za TOP 09 dostal do čela jednoho z klíčových ministerstev.
  • Je desátým ministrem, který opustil vládu, po svém spolustraníkovi Jiřím Besserovi je teprve druhý představitel strany TOP 09.