Roithová by jako prezidentka chtěla více bojovat proti korupci

Praha – Europoslankyně Zuzana Roithová podporovaná lidovci získala už 66 tisíc podpisů pod peticí podporující její kandidaturu na Hrad. Splnila tak nutnou podmínku 50 tisíc podpisů. Při té příležitosti uvedla, že by v roli prezidentky chtěla více využívat pravomoc, podle které může hlava státu požádat zpravodajské služby o prověření některých kauz. Prezidentská kancelář by tak podle ní mohla pomáhat s bojem proti korupci.

„Jsem smutná z toho, že ani současný prezident nevyužíval pravomoci zákona o zpravodajských službách,“ uvedla Roithová. Na dotaz novinářů, proč to podle ní Klaus nedělal, odpověděla: „Nemám zprávy o tom, že by toho využil“. 

Klíčovou snahou Roithové je prý snaha vrátit českým občanům důvěru v politiku. Ráda by proto prosadila, aby vláda všechny klíčové zákony musela doplňovat analýzou toho, jaký konkrétní dopad bude mít zákon na život občanů.      

Roithová podle průzkumů veřejného mínění zatím nepatří mezi favority přímé volby. Je ale mezi kandidáty čtvrtá v pořadí těch, kteří už dokázali sesbírat podpisy potřebné pro účast ve volbě. Před ní tuto podmínku splnili Miloš Zeman, Jan Fischer a Jana Bobošíková. 

Schwarzenberg má potřebné podpisy od poslanců

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg získal podpisy všech 40 poslanců své strany a spřízněného hnutí Starostů a nezávislých. Oznámil to dnes jeho volební tým. Ministr zahraničí tak splnil formální podmínku nutnou pro účast v lednové přímé volbě hlavy státu. Schwarzenberg, podobně jako Jiří Dienstbier (ČSSD) či Přemysl Sobotka (ODS), podpisy od lidí sbírat nemusel, podle zákona k jeho formální kandidatuře stačí, aby ho navrhlo minimálně 20 poslanců či deset senátorů. 

Do voleb zbývají tři měsíce

Češi si svého prezidenta zvolí poprvé sami 11. a 12. ledna. Případné druhé kolo by poté proběhlo o dva týdny později. Termín vyhlásil začátkem října předseda Senátu Milan Štěch. Do boje o post prezidenta se chce pustit také řada dalších, například předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas, umělec Vladimír Franz nebo tajemník současného prezidenta Ladislav Jakl.