NKÚ vyrazí zkontrolovat Drábkův resort

Praha – Nejvyšší kontrolní úřad se chystá prověřit přípravu a realizaci informačních systémů na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV). Právě s informačními systémy na vyplácení sociálních dávek by měla souviset také vazba uvalená tento týden na prvního náměstka Vladimíra Šišku a šéfa IT odboru Milana Hojera, dozorující státní zástupce ani protikorupční policie ovšem tuto informaci dosud nepotvrdili.

Vedle antimonopolního úřadu a policie se jedná už o třetí instituci, která si na chod ministerstva hodlá posvítit. „Nejvyšší kontrolní úřad plánuje kontrolu na MPSV, v rámci které zkontroluje i přípravu a realizaci informačních systémů pro výplatu systému sociálních dávek,“ informovala mluvčí úřadu Olga Málková. „Tato kontrola by měla začít v listopadu letošního roku a její dokončení je naplánováno na rok příští, konkrétně na srpen.“

NKÚ bude prověřovat jak lednové zavedení nového, centrálního systému na vyplácení dávek, tak i jeho problematické fungování; úředníci do něj totiž po zavedení museli řadu údajů, které původní systém obsahoval, zadávat ručně. Řada funkcí nové databáze navíc nefungovala správně, případně vůbec. Po Drábkově rezignaci proto počátkem roku volaly i odbory. V důsledku potíží spojených s přechodem hrozilo, že nebudou dávky vyplaceny včas, díky přesčasům finanční pomoc od státu dostalo se zpožděním nakonec „jen“ několik set lidí.

Kontrola výplaty dávek byla do kontrolní akce NKÚ zařazena dodatečně na základě žádosti senátorů i poslanců. Podle vedení ministerstva je NKÚ tím správným úřadem, který má pochybnosti prošetřit. K prověření sporných projektů ministerstva už vyzval také premiér Petr Nečas, a to ještě před Drábkovou rezignací. Odstupující ministr, který pracovnu opustí k poslednímu říjnu, rezignoval právě v souvislosti s vazebním stíháním svého prvního náměstka.

Antimonopolní úřad se zabývá ministerstvem práce a sociálních věcí ve třech případech správních řízeních. Zda šetřená výběrová řízení na ministerstvu probíhala v souladu se zákonem o veřejných zakázkách, by mělo být jasno do konce listopadu. Další podrobnosti odmítl šéf úřadu Petr Rafaj uvést s ohledem na probíhající vyšetřování. „Spolupracujeme s policií, pokud nás požádá, poskytujeme jí podklady, na jejichž základě si pak dělá vlastní závěry,“ dodal Rafaj.

ČSSD: Drábkův „neodchod“ je házení písku do očí

Odchod Jaromíra Drábka z čela resortu práce zatím víc než jeho domovskou TOP 09 zaměstnává ODS a opoziční ČSSD. TOP 09 s výběrem jeho nástupce nespěchá, částečně totiž počítá s koncem října i s koncem vlády. Ohrozit ji může hlasování o daňovém balíčku na sklonku října; plán na změnu daní totiž odmítá podpořit šest rebelů z ODS.

Nejsilnější opoziční strana Drábka kritizuje za to, že chce v úřadě zůstat ještě tři týdny. Odejít měl podle ČSSD ihned poté, co oznámil rezignaci, strana má totiž obavy, že může v Šiškou započatých projektech pokračovat. „Pan ministr neodchází, jeho odchod, to je pouze házení písku do očí veřejnosti a je to podle mě lež, možná předvolební trik,“ uvedl sociálnědemokratický poslanec Jeroným Tejc. Sám Drábek ale to, že na jeho úřadě docházelo k domlouvání zakázek, odmítá.