Němcová: Nečas dělá jako šéf strany i vlády maximum

Praha - Poslaneckou sněmovnu čeká hlasování o osudu vlády. Ta spojila svou důvěru s projednáváním balíčku úsporných opatření, poslanci se jimi budou zabývat 23. října. Hrozí pád kabinetu Petra Nečase? Právě ve sněmovně, resp. v šesti rebelujících poslancích ODS, vidí její šéfka a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová největší ohrožení vlády. Pokud by došlo na předčasné volby, stranu by k nim měl vést opět Petr Nečas. „Jsem přesvědčená o tom, že v rámci toho, co může, dělá maximum jako předseda ODS i jako předseda vlády. Neuvažovala jsem o tom, kdo by ho mohl nahradit. Předpokládám, že na kongresu se bude o funkci předsedy strany jako jediný ucházet,“ řekla v pořadu Interview ČT24.

Němcovou podle jejích slov přístup šesti poslanců, kteří nechtějí vládní balíček podpořit, zaskočil, zejména proto, že pro zákon dříve několikrát hlasovali. „Neznám jejich důvody, ty, které sdělují nám a veřejnosti, pro mě nejsou dostatečně důvěryhodné. Najednou je pro ně zásadní problém něco, pro co předtím čtyřikrát zvedli ruku,“ podotkla.

Pokud jejich hlasy skutečně položí vládu, byly by podle Němcové nejčistším řešením předčasné volby. „Ptali jsme se našich kolegů na to, jestli oni mají plán B. Oni si myslí, že ho máme připravovat my jako vedení klubu. My jim říkáme, že když nehodláme vládu položit, naopak chceme, aby dosloužila do konce volebního období, tak není naším úkolem připravovat plán B,“ konstatovala Němcová. Podle ní jsou to ale malicherné debaty, které nakonec vyústí v to, že nějaké řešení bude muset vedení strany připravit. „Pokud vláda padne, podle mého osobního názoru by nejčistším řešením byly předčasné volby,“ dodala. Předpokládá, že do případných předčasných voleb by stranu vedl opět Petr Nečas.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Spekulace o „předkongresových hrátkách“ stranických kolegů jsou pro Miroslavu Němcovou nepřijatelné. „Pokud to jsou pouze hrátky, musím říci, že jsou to blbé hrátky,“ řekla. Zahrávat si nejen s osudem vlády, ale i s republikou jako takovou je podle jejích slov nešťastné a nezodpovědné a může znamenat oslabení pozice České republiky na ekonomickém poli.

Vládní TOP 09 zatím nespěchá s hledáním nástupce Jaromíra Drábka. Ten funkci ministra práce a sociálních věcí opustí 31. října. Podle předsedy poslaneckého klubu strany Petra Gazdíka by v případě, že by koncem měsíce padla vláda, nebyl žádný nový stranický kandidát ani potřeba. Takový přístup ale Miroslava Němcová považuje za krajně nezodpovědný. „To já jako důvod neberu. TOP 09 má odpovědnost za resort, nechť ho smysluplně předá, na dění uvnitř ODS se opravdu vymlouvat nemůže,“ řekla.