Příznivci Jakuba Poláka se sešli na Antipohřbu

Praha – Na Střeleckém ostrově v Praze si převážně anarchisté připomněli památku ochránce práv Romů Jakuba Poláka. Občanský aktivista zemřel minulý týden ve věku šedesáti let. Po projevech a vystoupení romské kapely vyšly dvě stovky účastníků vzpomínkové akce na plánovaný pochod Prahou.

Přátelé a sympatizanti zesnulého anarchisty a ochránce práv Romů Jakuba Poláka si dnes odpoledne na akci nazvané „Antipohřeb“ na pražském Střeleckém ostrově připomněli jeho památku. 

„Nepůjde o uslzený funus, ale o setkání lidí, pro které Jakub něco znamenal, o připomenutí jeho zápasů a hodnot, které považoval za důležité,“ popsali pořadatelé předem svoji akci. 

V posledních měsících před svou smrtí se Polák angažoval například v případu vystěhování obyvatel z domů v lokalitě Přednádraží v Ostravě-Přívoze. 

Několik desítek příznivců Jakuba Poláka se odpoledne vydalo na pochod centrem Prahy do Vršovic. Dohlíželo na ně několik policistů.   

Squatter a anarchista Polák byl označován za nestora českého anarchistického hnutí. Za komunistického režimu se pohyboval v undergroundu a disentu. Později stál u zrodu, ať již jako zakladatel, inspirátor či iniciátor, mnoha různých anarchistických organizací v České republice. Řadu let vedl čtrnáctideník (nyní čtvrtletník) A-kontra. 

Zabýval se monitorováním násilné činnosti neonacistických skupin a právním zastupováním jejich obětí. Angažoval se v soudních sporech týkajících se rasově motivovaných činů, například v případu Tibora Danihela, který utonul v důsledku útoku skupiny skinheadů v Písku v září 1993.