Čím dál více Čechů legálně vlastní zbraň

Praha - Ještě nikdy nebylo v Česku tolik lidí, kteří vlastní legálně zbraň. Počet ozbrojených Čechů rok od roku roste a pistole si pořizují jak muži, tak ženy. Obchodníci se zbraněmi z toho mají žně. Letos je v Česku registrovaných už víc než sedm set třináct tisíc zbraní. Zbrojařský byznys je tak jeden z mála, který prosperuje i v ekonomické krizi.

Počet legálně držených zbraní v Česku v posledních pěti letech stále roste. Zatímco v roce 2007 jich bylo v republice registrovaných 640 tisíc, o dva roky později už 680 tisíc a loni počet vzrostl na 706 tisíc. „Ano, tento nárůst jsme zaznamenali v posledních letech a stále pokračuje,“ konstatuje tisková mluvčí policejního prezidia ČR Zuzana Součková.

Do zbrojařských obchodů tak stále častějí míří lidé, které zbraně dřív nezajímaly. Podle generálního ředitele České zbrojovky je nejčastější zdůvodnění, proč chtějí zbraň, osobní ochrana a sportovní využití.

Zbrojní průkaz může v Česku získat každý bezúhonný člověk, kterému je víc než 18 let, pokud chce zbraň pro sport nebo na lov. Pro sběratelské účely a na ochranu života je možné průkaz získat až v 21 letech. Musí složit střelecké zkoušky a na vyžádání lékaře i psychotesty. A není to levná záležitost, neboť běžná zbraň stojí patnáct tisíc. Češi mají největší zájem o krátké palné zbraně, mezi nejprodávanější české výrobky patří samonabíjecí pistole. 

Zbraní v Česku je ale ve skutečnosti mnohem víc. Odhaduje se, že dalších až deset tisíc jich tady koluje nelegálně. Přesná čísla samozřejmě neexistují. Za nezákonné držení zbraně přitom hrozí až osm let vězení.

Vladimír Voska, vedoucí psychologie Policie ČR

„Domnívám se, že generace našich rodičů neměla příliš přístup k zbraním, nedovedu si představit nějaké masivní rozšíření zbraní v této generaci, zatímco mladší generace už nemusí mít ty předsudky a zábrany si zbraň pořídit.“

Výzkumy ale ukazují, že spolu s vlastnictvím zbraně roste riziko vraždy nebo sebevraždy v rodině. S legálně drženými zbraněmi taky probíhají ročně desítky loupežných přepadení. Naposledy se začátkem září dva mladíci snažili vykrást benzínku na Přerovsku. I zbraň, kterou tam vyhrožovali, byla vydaná legálně. 

Legálně držené zbraně v Česku tématem Událostí ČT (zdroj: ČT24)