Heger navrhuje zákaz stánkového prodeje alkoholu

Praha - V Česku by už brzy nemusel být tvrdý alkohol k dostání ve stáncích a v automatech. Přísnější by mohly být postihy za nalévání alkoholu mladistvým. Sankce by mohly hrozit i za padělání kolků a „rodných listů“ k alkoholu. Po jednání krizového štábu k metanolové aféře to řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Štáb také vyzval prodejce, aby zatím nelikvidovali láhve bez dokladů o původu lihu. Vyčkat mají na konečné pokyny ministerstva financí a celníků. Alkohol si mezitím už vyžádal 28. oběť, do nemocnic se nově s otravou dostali další dva lidé. Štáb zatím svou činnost neukončil, scházet se bude podle potřeby.

Štáb vyzval prodejce, aby láhve bez nabývacích dokladů s neporušeným kolkem zatím neničili, dokud ministerstvo financí a celníci neurčí přesný postup. Alkohol se totiž má likvidovat přes celní správu. Podnikatelé by se tak mohli připravit o kompenzaci daňových odvodů.

Legislativní opatření návrhů připraví komise, kterou určila vláda. Tým se skládá z náměstků jednotlivých ministerstev. Podle Hegera se zdá, že na mnoha změnách panuje shoda. Ve stánku by lidé mohli alkoholické nápoje dostat jen při mimořádných akcích, jako jsou třeba výroční trhy. Musela by to povolit obec. Přísnější má být i postih za nalévání mladistvým. Podnikatelům by mohl hrozit trest i za to, kdyby u nich v provozovně opilé děti byly. Tento návrh prosazoval už protidrogový koordinátor.

Licencemi proti černému trhu

Uvažuje se i o licencích na prodej alkoholu. „Je to jeden z možných nástrojů, jak omezit černý trh,“ míní prezident Unie výrobců a dovozců lihovin Petr Pavlík. Jedná se podle něj o jeden z kroků, který by měl potlačit právě výrobu a prodej nelegálního alkoholu. „Nemyslíme si, že samotné licence by znamenaly dramatické snížení distribučních možností,“ dodal Pavlík. Nejednalo by se tak o speciální obchody švédského typu, ale spíše o kamenné prodejny, které by musely splnit podmínky pro získání licence.

Ministerstvo financí navrhne v zákoně o spotřebních daních kriminalizaci přípravy daňově trestných činů. Ministerstvo vnitra dá do novely trestního zákona postihy za padělání kontrolní pásky a dokumentů o původu alkoholu. Při porušování pravidel prodeje by hrozilo odebrání živnosti. Hasičům by se zas mohly rozšířit pravomoci, aby mohli zasahovat i v dalších mimořádných situacích. 

Po uvolnění prohibice je možno prodávat tvrdý alkohol vyrobený do konce roku 2011 i bez prokázání původu lihu. U letošního alkoholu mají prodejci dva měsíce, aby dokumenty získali. Na trhu stále může být až 15 000 litrů závadného alkoholu. Metanolová aféra vypukla v ČR před měsícem, první člověk zemřel na otravu 3. září. Nebezpečný alkohol už zabil v republice 27 lidí, desítky dalších skončily v nemocnici a někteří z nich budou mít trvalé následky.

Dva muže, údajné hlavní organizátory, policie dopadla a stíhá dalších víc než čtyřicet lidí. Při pátrání a raziích po celé zemi odhalila řadu nelegálních stáčíren a mícháren alkoholu.