Výměna v čele hygieny – Heger navrhuje Valentu

Praha – Michaela Víta by mohl v úřadu hlavního hygienika České republiky vystřídat dosavadní ředitel liberecké krajské hygieny Vladimír Valenta. Právě jeho jméno navrhl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s tím, že je Valenta racionální úředník s praktickým přístupem a akceschopností. Vít odchází z pozice kvůli policejnímu vyšetřování, je podezřelý z manipulování zakázkami.

Třiapadesátiletý Vladimír Valenta řídí krajskou hygienu v Libereckém kraji 11 let. Předtím byl deset let okresním hygienikem a ředitelem okresní hygienické stanice v Liberci. Je členem vědecké rady třetí lékařské fakulty UK a nikdy nebyl angažován v žádné politické ani poradenské funkci.

„Materiály včetně životopisu kandidáta na nového hygienika jsem již podepsal a odeslal na vládu. Věřím, že pan premiér je zařadí na nejbližší možný termín jednání tak, aby mohlo být o kandidátovi rozhodnuto co nejdřív,“ uvedl dnes ministr Heger.

Na Valentovi si podle svých slov cení i toho, že je racionální úředník, který bude hygienická pravidla vymáhat tam, kde hrozí opravdové nebezpečí pro občany a jejich majetek. „Svůj praktický přístup a akceschopnost prokázal při zvládnutí ničivých záplav, které postihly Liberecko,“ dodal.

Jako odborníka Heger Víta pochválil

Dlouholetého hlavního hygienika Víta policie v březnu obvinila pro podezření ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku manipulováním zakázek na poradenství. Údajně měl dát zakázku manželovi své podřízené z ministerstva zdravotnictví, bývalému poslanci Otakaru Vychodilovi. Policie zatím vyčíslila škodu na dva miliony korun a ve druhé polovině září požádala žalobce o prodloužení vyšetřování. Pokud se Vítova vina prokáže, hrozí mu až desetileté vězení.

Funkci hlavního hygienika nyní vykonává jeho zástupkyně Viera Šedivá. Absenci hlavního hygienika kritizovala opozice během září, kdy ministerstvo zdravotnictví koordinovalo opatření proti šíření otrav metanolem

Odbornou práci odcházejícího hygienika Heger ocenil a vyjádřil mu za ni dík. „Po 13 letech je ovšem třeba chápání veřejného zdraví posunout o něco dopředu, přičemž doktor Valenta je podle mne tím správným kandidátem. Je plně erudovaný, odborník v oboru a slušný člověk,“ uvedl ministr.

Michael Vít
Zdroj: Tomáš Hájek/isifa/LN