TOP 09 chce po Drábkovi spíš politika než nestraníka

Praha – Nástupcem odstupujícícho ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka by měl být spíš politik než nestraník. A to především proto, aby mohl dokončit plánované reformy. Shodlo se na tom předsednictvo TOP 09. Předseda poslaneckého klubu strany Petr Gazdík ale po jednání zdůraznil, že v dnešní diskusi stranického vedení konkrétní jména nepadala, definitivní rozhodnutí o kandidátovi náleží předsedovi strany Karlu Schwarzenbergovi. Kvůli hrozbě pádu vlády navíc TOP 09 pochybuje o tom, zda má vůbec smysl ministerstvo obsazovat.

Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09:

„Předsednictvo jasně konstatovalo, že stále věří, že koaliční závazky budou dodrženy a že vláda dál bude pokračovat v reformním úsilí.“

Jaromír Drábek, odstupující ministr práce a sociálních věcí:

„Jsou dva důvody, proč jsme o mém nástupci nerozhodli s konečnou platností. Chceme totiž oddělit typovou diskuzi od konkrétního výběru jmen a za druhé z toho důvodu, že jak předseda strany, tak první místopředseda strany jsou v zahraničí.“

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek se rozhodl na svůj post rezignovat poté, co policie obvinila jeho prvního náměstka Vladimíra Šišku z podplácení a soud jej vzápětí poslal do vazby. Drábek, který je přesvědčen o Šiškově nevině (jsou letití spolupracovníci), v čele resortu zůstává až do konce října, aby jej mohl předat v konsolidovaném stavu. V případě běžné rezignace by totiž ministerstvo přechodně vedl první náměstek, což ovšem v tomto případě není možné.

Bývalý Drábkův náměstek Vladimír Šiška a bývalý ředitel odboru informatiky na ministerstvu práce Milan Hojer podle obvinění nabídli firmě OKsystem, která pro resort zajišťovala informační systémy pro oblast dávek či nezaměstnanosti, přidělení stomilionové zakázky. Výměnou za to měla společnost stáhnout svoji stížnost k antimonopolnímu úřadu na způsob, jakým ministerstvo pořídilo od jiné firmy systém pro výplatu sociálních dávek.

Jasné slovo řekne Schwarzenberg

„O novém ministrovi rozhodne pan předseda Karel Schwarzenberg, vše ostatní jsou spekulace,“ řekl místopředseda strany a ministr financí Miroslav Kalousek. Ani on, ani Schwarzenberg se ale dnešního jednání nezúčastnili (oba budou pracovně v zahraničí).

Petr Honzejk, komentátor Hospodářských novin:

„Strana čeká na výsledek voleb. Stranicky se obávám, že nemají z čeho vybírat. Je ale samozřejmě možné, že zvolí osvědčený trik české politiky - když nemám, sáhnu po nestraníkovi. Ten bývá vždy veřejností oceňován víc než stranický politik.“

Jan Husák, místopředseda poslaneckého klubu, TOP 09:

„Nelze čekat definitivní závěr, protože ten musí učinit předseda strany Schwarzenberg. Čeká se debata na toto téma, závěry budou možné až za účasti vrcholového vedení.“

„Koneckonců, máme dost času,“ připustil Schwarzenberg a dodal, že na místo Drábkova nástupce nemá nyní jasného favorita. Stranická dvojka Kalousek nicméně už v den Drábkova oznámení odchodu konstatoval, že s obsazením Drábkova postu nebude problém. „My jsme intelektuálně i personálně velmi dobře vybavená strana,“ uvedl.

Místopředseda TOP 09 a šéf jejího poslaneckého klubu Petr Gazdík k volbě Drábkova nástupce řekl, že prioritou bude, aby kandidát měl „alespoň elementární povědomí“ o všech oblastech odpovědnosti ministerstva práce a sociálních věcí. Podle něj je ale možné, že už dnes dojde vedení TOP 09 k nějakému okruhu jmen, ze kterých se bude dál vybírat. „My bychom měli nominovat kandidáta, který v resortu udělá nejvíce práce a bude garantovat reformy. A to, zda je členem TOP 09, je až na druhém, třetím místě,“ dodal šéf pražské TOP 09 František Laudát.

Proč TOP 09 otálí?

Neoficiálně jsou jako možní kandidáti zmiňována jména místopředsedkyně strany Heleny Langšádlové či Marka Ženíška, náměstka ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Další variantou je pak jmenovat do čela resortu nestraníka – podle Laudáta se v této souvislosti skloňují dvě jména, kdo konkrétně ale nechtěl ve vysílání Studia ČT24 prozradit.

Langšádlová totiž kandiduje ve víkendových krajských volbách na středočeskou hejtmanku, což je zřejmě také jeden z důvodů, proč „topka“ otálí – čeká na to, jak její kandidáti uspějí, stejně jako na případné změny v rozložení sil.

Nepsanou tradicí českých vlád je navíc to, že v polovině volebního období, na něž připadají právě krajské volby, tzv. přepřahá - čili realizuje výraznější obměnu ministrů. Mohlo by tak dojít i k rošádě uvnitř stranických obsazení jednotlivých ministerstev.

A zase volby, tentokrát předčasné

Své otálení ovšem strana vysvětluje především stávající krizí uvnitř ODS; šestice jejích poslanců totiž stále odmítá podpořit změnu DPH v příštím roce (viz. infobox). Tu má 25. října projednávat Poslanecká sněmovna, a protože s přijetím tzv. daňového balíčku svázal premiér Petr Nečas i osud celého kabinetu, v případě zamítavého stanoviska sněmovny vláda padne. Ministr Drábek by tak byl hned v dvojité demisi.

Tento argument (čili nejasná budoucnost vlády) jako důvod pro vyčkávání TOP 09 uvedl minulý týden i stranický místopředseda Gazdík. „V té situaci, která je v ODS, kdy není jisté, jestli ODS dodrží koaliční závazky, se může stát, že vláda na konci měsíce padne. V tom případě žádný nový stranický kandidát na post ministra práce a sociálních věcí nebude potřeba,“ uvedl s tím, že v takovémto případě by strana hledala úřednického ministra, který by chod resortu udržoval do předčasných voleb.

Strana chce jmenovat kvalitního kandidáta na funkci hlavního hygienika

Předsednictvo TOP 09 podle stranické mluvčí Alžběty Plívové podpořilo úsilí svého ministra zdravotnictví Leoše Hegera ustavit kvalitního kandidáta na funkci hlavního hygienika, který by zajistil novou vizi pro činnost hygienické služby a udržení její vysoké pozice v rámci Evropské unie.

Heger na místo hlavního hygienika vybral šéfa liberecké krajské hygieny Vladimíra Valentu. Nahradit má dlouholetého hlavního hygienika Víta, kterého policie v březnu obvinila pro podezření ze zneužití pravomocí a porušení povinností při správě cizího majetku manipulováním zakázek na poradenství. Předsednictvo TOP 09 také podporuje Hegera v jeho snaze změnit řízení Všeobecné zdravotní pojišťovny, uvedla mluvčí.

Spor o DPH:

Záměr vládní koalice počítá s tím, že by od ledna 2013 vzrostla snížená, respektive základní sazba daně z přidané hodnoty ze 14 na 15 a 20 na 21 procent. Proti tomuto plánu vystupuje šestice občanskodemokratických poslanců v čele s někdejším šéfem poslaneckého klubu strany Petrem Tluchořem, která se odvolává na to, že plán odporuje ideovým základům strany. Záměr kritizoval i prezident Václav Klaus. Premiér Petr Nečas hlasování o daňovém balíčku svázal s osudem svého kabinetu, protože je ale koaliční většina v dolní komoře výrazně oslabena, je pravděpodobné, že odmítavý postoj vlastních, rebelujících poslanců by Nečasovu vládu položil.