Šéfa DPP vyberou odborníci, ale i pražští politici

Praha - V komisi, která doporučí nejvhodnějšího kandidáta na místo generálního ředitele pražského dopravního podniku (DPP), zasednou odborníci z vysokých škol, dopravní experti i pražští politikové. V devítičlenné komisi mají své zástupce ODS, TOP 09, ČSSD a odbory.

Pražská ODS nominovala náměstka primátora pro oblast dopravy Josefa Noska, zastupitelku Andreu Vlásenkovou a dopravního experta Václava Skurovce. Za pražskou TOP 09 v komisi usednou předseda dozorčí rady DPP Jiří Pařízek, dopravní odborník Petr Vychodil a zastupitel Martin Dlouhý, který působí na pražské Vysoké škole ekonomické.

Sociální demokraté doporučili bývalého náměstka ministra dopravy Vojtěcha Kocourka a někdejšího náměstka Správy železniční dopravní cesty Jana Blechu. V komisi zasedne i jeden zástupce zaměstnanců, odborář Jiří Čada. Zastupitelský klub TOP 09 přitom už před časem navrhoval, aby byla komise osmičlenná a složená z nestraníků.

Výběrová komise se poprvé sejde ve čtvrtek. Její členové se musí domluvit, kdy a jak často se budou scházet, stanoví jednací řád a pravidla hlasování. Nový ředitel by měl být zvolen do 31. října.

Do výběrového řízení se přihlásilo 51 zájemců. Podle médií se o funkci šéfa největší firmy v majetku města Prahy uchází mimo jiné bývalý ministr dopravy Radek Šmerda nebo bankéř a bývalý šéf ČD Cargo Jiří Vodička.

Bývalý ředitel DPP Vladimír Lich byl v srpnu odvolán na doporučení politiků v dozorčí radě podniku krátce poté, co inicioval podání trestních oznámení kvůli údajně nevýhodným kontraktům podniku. Dozorčí rada odvolání zdůvodňovala manažerskými pochybeními ohledně vypisování veřejných zakázek, Lich, který byl do čela podniku jmenován na začátku roku bez výběrového řízení, ale výtky odmítl.