Hejtman Palas poslal Zemanovi na kampaň 50 tisíc

Praha – Bývalého premiéra Miloše Zemana podpořil v jeho kampani o prezidentský post také moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas, který mu věnoval 50 tisíc korun. Palas je přitom stále členem ČSSD, která do boje o Hrad vysílá Jiřího Dienstbiera. Zeman ale neřekl, že by se Palas chystal opustit ČSSD a vstoupit do Strany práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ).

Palas již dříve řekl, že bude Zemana v jeho úsilí o funkci prezidenta republiky podporovat. Zeman má v sociální demokracii, přestože ji před lety opustil, mnoho příznivců, kteří by ho rádi viděli na Pražském hradě. 

Největší částku dostal Zeman od občanského sdružení Přátelé Miloše Zemana, které mu poslalo 670 tisíc korun. SPOZ také už dříve Zemanovi věnovala formou věcného daru více než tři miliony korun. Po 150 tisících Zemanovi darovali podnikatelé Zdeněk Toman a Ivan Kozel. Kromě finančních darů také expremiéra podpořil prezident Agrární komory Jan Veleba, hudebník Felix Slováček a František Ringo Čech nebo profesionální boxer Lukáš Konečný. 

Financování Zemanovy kampaně v minulosti zpochybňoval kandidát ČSSD Jiří Dienstbier. Objevily se také spekulace o tom, že Zemanovu kampaň financuje ruská ropná společnost Lukoil, ta to ale odmítla. Zeman se dnes rovněž ohradil proti spekulacím médií, že je ruským agentem.