Generálům se může zvednout plat až o 40 tisíc měsíčně

Praha - Vojáci z povolání by si mohli znatelně přilepšit i přesto, že armáda škrtá v rozpočtu miliardy. Deník E15 má k dispozici návrh novely zákonu o služebním platu v armádě, ve kterém mimo jiné stojí, že generálům by se zvedl plat ze 70 na 110 tisíc měsíčně. Průměrná mzda v armádě by stoupa o dva až tři tisíce korun.

Voják z povolání nyní v průměru dostává 34 200 korun. Podle návrhu by se mu zvýšil plat o 2 000 až 3 000 korun. Vedle lepších platů by navíc vojáci dostávali i celou řadu příplatků a benefitů. Podle deníku E15 bylo původním záměrem návrhu svázat jednotlivé hodnosti s odpovídajícími minimálními tarify, které by nahradily současné platové třídy. Několik let sloužící poručík je totiž nyní jako velitel čety stále v 9. třídě, zatímco začínající vojenský lékař ve stejné hodnosti je okamžitě po nástupu zařazen do 13. třídy.

Návrh řeší i desetitisícové příplatky za bydlení, které se od letošního roku daní. Vojákům chce obrana jejich snížení kompenzovat vyplácením takzvaných kázeňských odměn, ze kterých se ale od roku 2014 rovněž začnou platit daně. „Důvodem změn bylo nastavit jiný systém odměňování. Dobrá myšlenka se ale nakonec zvrhla, když si generální štáb a vyšší důstojníci prosadili tarify, které jsou zcela mimo realitu,“ řekl E15 pod podmínkou anonymity jeden z armádních personalistů.

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) zatím nechtěl návrh komentovat s tím, že ještě není hotový. Nyní ho teprve začnou připomínkovat ostatní resorty, pak ho projedná vláda a parlament.